Cannabisindustrie in Californië stuurt alarmerende brief naar gouverneur

Alleen dringende belastingverlagingen en een boost in het aantal cannabiswinkels kunnen de legale cannabisindustrie redden.

0
Californië
- Advertentie -

In ooit het walhalla voor de cannabisindustrie, de staat Californië die al in 1996 medicinale cannabis legaliseerde en in recreatieve cannabis in 2016, staat de cannabisindustrie op losse schroeven volgens een alarmerende brief van industrie leiders aan de gouverneur Gavin Newsom.

Cannabisindustrie in Californië staat op het punt te verliezen van de zwarte markt door te hoge belastingen en te weinig cannabiswinkels

In de brief verstuurd eerder deze maand (klik hier voor PDF), waarschuwen de ondernemers dat alleen dringende belastingverlagingen en een boost in het aantal cannabiswinkels de cannabisindustrie kunnen redden. In twee-derde van de grootste staat van de Verenigde Staten zijn namelijk geen cannabiswinkels, wat ervoor zorgt dat er nog steeds een florerende zwarte markt bestaat waartegen de legale industrie niet kan concurreren doordat er te weinig winkels zijn en te hoge belastingen.

“Het Californische cannabissysteem is een landelijke aanfluiting(…)”

“Het is van cruciaal belang om te erkennen dat een onwil om effectieve wetgeving te maken, te implementeren en toezicht te houden op een functioneel gereguleerde cannabisindustrie, ons op de knieën heeft gebracht”, staat in de brief te lezen. “Het Californische cannabissysteem is een landelijke aanfluiting; een openbare beleidsles in wat niet te doen. Ondanks decennia van vervolging door de overheid, zijn we bereidwillige en flexibele partners geweest in de strijd om cannabis te reguleren. We hebben onvermoeibaar om verandering gevraagd, met talloze oproepen aan wetgevers die ongehoord zijn gebleven. We hebben collectief een punt van ondraaglijke spanning bereikt en we zullen niet langer een systeem ondersteunen dat een mislukte en regressieve War on Drugs bestendigt.” Het huidige systeem “is zo gemanipuleerd dat iedereen faalt”, schreven ze in de brief.

Een van de redenen dat er op zo weinig plekken cannabiswinkels zijn overigens, is omdat gemeenten en steden ervoor kunnen kiezen geen winkels te tolereren in hun district. Hetzelfde probleem waar New York mee worstelt. Andere staten leren hier inmiddels van door bij de legalisering deze ‘opt-out’ mogelijkheid niet te bieden.

“De kans om een ​​robuuste legale markt te creëren is verkwist als gevolg van buitensporige belastingen”

Maar het ligt dus ook aan de hoge belastingen, die binnenkort nog hoger zouden worden gemaakt. “De kans om een ​​robuuste legale markt te creëren is verkwist als gevolg van buitensporige belastingen”, aldus de brief. “Vijfenzeventig procent van de cannabis in Californië wordt geconsumeerd van de illegale markt en is niet getest en onveilig.”

Reactie woordvoerster gouverneur Newsom

Woordvoerster Erin Mellon van gouverneur Newsom reageerde op de brief en zei in een verklaring dat de gouverneur de hervorming van de cannabisbelasting ondersteunt en de huidige problemen erkent, terwijl hij de handhaving tegen illegale verkoop en productie uitbreidt. “Het is duidelijk dat de huidige belastingconstructie voor onbedoelde maar serieuze uitdagingen zorgt. Elke inspanning voor belastinghervorming op dit gebied vereist actie van tweederde van de wetgevende macht en de gouverneur staat open om met hen aan een oplossing te werken”, zei Mellon.