9 jaar sinds dat Uruguay cannabis legaliseerde, zijn dit de cijfertjes

Ook werd er recentelijk een peiling gepubliceerd met een aantal interessante cijfertjes. Zo groeit de steun voor de maatregel onder de bevolking.

0
uruguay cannabis toerisme verkoop
- Advertentie -

Het is alweer negen jaar geleden (december 2013) sinds dat Uruguay als eerste land ter wereld over ging tot de legalisatie van cannabis. De pleuris is er niet uitgebroken zoals verwacht en recentelijk zijn er wat meer gegevens gepubliceerd, mede omdat het ook sinds 19 juli precies vijf jaar is geleden dat er naast de beschikbaarheid van cannabis via thuisteelt en clubs, ook cannabis via de apotheken wordt verkocht.

67.998 cannabis consumenten geregistreerd, 47.515 kopen via apotheken, 13.441 zijn registreerde thuistelers en er zijn 220 clubs met 7.032 leden in Uruguay

In totaal zijn er inmiddels 67.998 mensen die binnen het gereguleerde cannabissysteem vallen volgens een jaarlijks onderzoek van de regelgevende instantie (PDF). Hiervan zijn de meerderheid kopers in apotheken, 47.515 mensen, terwijl er 13.441 geregistreerde thuistelers zijn en 220 geautoriseerde clubs, die samen goed zijn voor 7.032 leden.

Er zijn nu in totaal 28 apotheken verdeeld over de departementen Artigas, Canelones, Cerro Largo, Colonia, Lavalleja, Maldonado, Montevideo, Paysandú, Rocha, Salto, San José. Bij de start van de uitgifte via de apotheken waren er in juli 2017 4.711 geregistreerde kopers. Een week nadat de verkoop begon, was de registratie praktisch verdubbeld, tot 9.163 ingeschakeld. In juni 2018 (een jaar later) bereikten de geregistreerde kopers 24.324.

Cannabisverkoop via apotheken in Uruguay
Bron: Instituto de Regulación y Control del Cannabis Uruguay

Aan het begin van de uitgifteperiode in juli 2017 waren er 16 erkende apotheken. Dit aantal fluctueerde de eerste jaren naar beneden en naar boven, stabiliseerde zich tegen eind 2021 (24 apotheken) en liet vanaf dat moment een geleidelijke stijging zien (28 apotheken).

  • Juli 2017: 16 apotheken
  • April 2021: 14 apotheken
  • Juni 2021: 16 apotheken
  • December 2021: 24 apotheken
  • Juli 2022: 28 apotheken

De verkoopprijs per 5 gram is momenteel $ U 390 (9,04 euro). In juli 2017 was dit $ U 187 (4,34 euro). Cannabis wordt gedistribueerd als toppen verpakt in hun natuurlijke staat, gedroogd, zonder malen of persen, in verpakkingen van 5 gram, die gezondheidswaarschuwingen bevatten. De beschikbare variëteiten zijn ALFA (hybride met indica-dominantie) en BETA (hybride met sativa-dominantie).

De ALFA- en BETA-variëteiten bevatten een percentage delta-9 tetrahydrocannabinol (THC) dat kleiner of gelijk is aan 9% en een percentage cannabidiol (CBD) dat gelijk is aan of groter is dan 3%.

cannabis in uruguay
Bron: Instituto de Regulación y Control del Cannabis Uruguay

Er zijn momenteel twee bedrijven die cannabis produceren voor verkoop in apotheken: Faises en Jabelor. En er wordt binnenkort een derde bedrijf opgericht, Legiral, en er is een bedrijf dat zich in mei 2021 uit het systeem heeft teruggetrokken, ICC Corp.

In deze vijf jaar is er in totaal 7.773 kilo verstrekt, zo laat onderstaande tabel zien.

Verkoop van cannabis in kilo's uruguay
Bron: Instituto de Regulación y Control del Cannabis Uruguay

Het totaal aantal geproduceerde kilo’s van de drie bedrijven staat op 8.840,7.

Verkoop van cannabis in kilo's uruguay
Bron: Instituto de Regulación y Control del Cannabis Uruguay

Steun voor de legalisatie van cannabis onder de bevolking groeit

Ook werd er recentelijk een peiling gepubliceerd met een aantal interessante cijfertjes. Zo viel op dat de steun onder de bevolking voor de maatregel is toegenomen. Want het is aanvankelijk ingevoerd zonder een meerderheid aan steun onder de bevolking, in tegenstelling tot een referendum bijvoorbeeld in een staat in de Verenigde Staten.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door het adviesbureau Cifra, is bijna de helft van de Uruguayanen, 48%, het eens met de regulering en verkoop van cannabis. Deze cijfers markeren een trendbreuk in vergelijking met wat bijna tien jaar geleden is begonnen, toen de mogelijkheid van legalisatie ter discussie kwam: in 2012 was 24% voor en 66% tegen; 10% had geen mening.

Toeristen mogen overigens niet cannabis kopen in de apotheken of clubs, maar de oppositie diende er recentelijk wel een wetsvoorstel voor in.