55% van EenVandaag Opiniepanel voorstander van legalisering cannabis

Ruim 55 procent van de Nederlanders pleit voor legalisatie van het kweken, consumeren en verkoop van cannabis om duidelijkheid te scheppen.

0
cannabis kieswijzer bibob wietexperiment wietproef
- Advertentie -

Volgens een recente peiling van het EenVandaag Opiniepanel is een ruime meerderheid in Nederland voorstander van de volledige legalisatie van cannabis. Momenteel is namelijk alleen het gebruik van cannabis legaal, terwijl de verbouw, consumptie en verkoop ervan nog steeds strafbaar zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de respondenten van mening is dat cannabis geheel gelegaliseerd moeten worden.

Pleidooi voor duidelijkheid in softdrugsbeleid

Een van de belangrijkste redenen achter de groeiende steun voor volledige legalisatie is het streven naar meer duidelijkheid in het softdrugsbeleid. Voorstanders van legalisatie benadrukken dat het huidige systeem met een gedoogbeleid verwarrend en tegenstrijdig is. Het gebruik van hasj en wiet is toegestaan, maar de productie en distributie ervan blijven illegaal. Dit schept onduidelijkheid voor zowel consumenten als handhavers.

Een respondent merkte op: “Het is vreemd dat we wel softdrugs kunnen gebruiken, maar ze niet legaal kunnen kopen of zelf verbouwen. Volledige legalisatie maakt het allemaal veel overzichtelijker.”

Peiling uit 2015 vond dat 70% van de Nederlanders voor de regulering van cannabis is

Dat terwijl uit een enquête van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de Stichting Epicurus Foundation in 2015 bleek dat een meerderheid van 70 procent van Nederlanders wil dat de teelt van cannabis wordt gereguleerd of volledig wordt vrijgegeven.

61 procent van de ondervraagden was voor het toestaan van gecontroleerde teelt en 9 procent wil dat de teelt volledig wordt vrijgegeven.