Werken voor de overheid bij Experiment gesloten coffeeshopketen: 2 vacatures

Er zijn twee vacatures bij de overheid om aan de slag te gaan bij het experiment gesloten coffeeshopketen. Beide functies hebben te maken met Track & Trace. Jef Martens zocht het uit en legt uit.

0
aanmelding wietproef wietexperiment experiment gesloten coffeeshopketen assortiment jef martens analyse wietproef loting project c
- Advertentie -

Wat zeg je nou dan? Rijksoverheid zoekt toppers! Nee, ik ga niet solliciteren. Misschien is het verstandig, maar met mijn advieswerk en samenwerking met onder andere deze website heb je zo een stempel ‘ondermijning’. En ik mag niet zomaar aankloppen als adviseur, want acquisitie is niet gewenst. Tot zover de disclaimers.

Dit stuk is er puur op gericht om meer mensen te trekken naar deze vacatures. Want het wietexperiment en de sector verdienen het dat er meer mensen naar kijken. Als wij als sector specialisten het werk niet onder de aandacht brengen, hoe krijg je dan een sector aan de gang?

Toppers gezocht voor het wietexperiment

Deze week werd ik gewezen op twee vacatures van Rijksoverheid. Beide posities zijn direct gerelateerd aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, specifieker Track & Trace. In Den Haag zoekt men bij Justitie binnen de directie Veiligheid en Bestuur een beleidsmedewerker. In Almelo bij Justitiële Informatie Diensten (Justid) zoekt men een ervaren programmeur met integratie specialisatie.

Beide functies hebben te maken met Track & Trace (T&T)

Beide functies hebben te maken met Track & Trace (T&T). De beleidsmedewerker gaat aan de slag om rondom T&T en moet voor de camera kunnen uitleggen wat zij/hij heeft opgesteld voor de minister. Kortom: hoe gaan we Track & Trace heel precies doen?

De java specialist gaat met Track & Trace software bouw en onderhoud bezig. Daarnaast is er nog een applicatie in het portfolio van deze persoon. Dit is nieuwe software, dus de bijdrage van deze ontwikkelaar kan zeker het verschil maken. Van de beleidsmedewerker kunnen dus functies gevraagd worden die gebouwd moeten worden in de software.

Deze twee vacatures zijn een uitstekend voorbeeld van de verschillende uitdagingen die de overheid over het algemeen heeft in werving en selectie. Ik zal het met wat voorbeelden toelichten bij deze vacatures.

Ver- en beloning staat vast

Voor iemand die bij het Rijk in dienst gaat staan een heleboel dingen al vast. Hoeveel vakantiedagen, welke secundaire arbeidsvoorwaarden en welke loonsverhogingen er mogelijk zijn. Leidend daarvoor zijn de loonschalen. Het voordeel is dat je direct weet waar je aan toe bent en waar je naartoe kan groeien.

Het moeilijkste deel volgt eigenlijk voor het management

Het moeilijkste deel volgt eigenlijk voor het management. Vaak is er in de personele bezetting een budget afgesproken voor een periode. Er is een functiehuis of functiegebouw (let op: website met een wirwar aan DLA’s oftewel drieletterige afkortingen) is een indeling van taken en verantwoordelijkheden onderverdeeld in rollen en functies. Voor het Rijk is er een vaste relatie tussen wat iemand meeneemt (kennis, kunde) en de verantwoordelijkheden en de loonschaal.

Per functie is ook beschreven welke (kern)competenties op welk niveau voor een medewerker of kandidaat nodig zijn. Vaak wordt er met een puntensysteem gewerkt; je kunt een maximumscore bereiken door jouw match met de competenties aan te kunnen tonen. Soms voldoen niet alle kandidaten en moet gekeken worden naar extra punten. Zorg, mocht je gaan solliciteren, dat je al deze zaken goed doorneemt.

Een verkort voorbeeld van medewerkers waar ik mee te maken heb gehad in advieswerk voor de semi-overheid. De functiefamilie ligt heel dicht bij de vacature bij Justid.

EigenschapWaardeBeschrijving of waarom
FunctieSenior Medewerker Informatievoorziening (IV)Functienaam
FunctiefamilieUitvoeringHoofdgroep van functiefamilie
FunctiegroepSenior medewerkerOntwikkelt, implementeert, exploiteert en ondersteunt producten en processen in de IV en/of realiseert het informatie- en gebruiksbeheer
Schaal8-11Ervaring, verantwoordelijkheden en senioriteit in competenties
Factoren invloed schaal

 

ErvaringSchaal 8-9: 1-3 jaar relevante werkervaring

Schaal 10-11: 3-5 jaar relevante werkervaring, meerdere klantgebieden en/of meerdere IV-producten bedienen.

Opleiding en RijksoverheidAlle: Gesprekstechnieken, netwerken, mondelinge en schriftelijke vaardigheden

Schaal 10-11: Ordenen informatie zodat overzicht ontstaat

Coördinatie van werkzaamheden voor team

Een lastige, in mijn ervaring, is in dit geval dat de schalen zorgen voor loonplafonds. Helaas zijn voor de zwaardere functies de lonen niet zo concurrerend op primaire arbeidsvoorwaarden. In normaal Nederlands: het is onderbetaald werk. Je komt dan normaal gauw uit bij de subtop of mensen in een andere levensfase dan de beoogde doelgroep. Lees: er is iemand gevraagd die wat jonger is en wat minder ver op de carrièreladder. Het beschikbare aanbod zijn mensen die wat minder passend of flexibel zijn (ouders van jonge kinderen, tekort op kennis, kunde of ervaring, overkwalificaties).

Als overheid heb je te dealen met wat op dat moment tot je beschikking kan komen. Vaak is er ook een inhuurstop van kracht – dan mag je ook niet voor een beperkte periode iemand van buiten inhuren. Op zich is het concept OK, je verlegt je investeringen naar langere termijn relaties. Echter krijg je daar onzekerheid van omdat je niet snel afscheid van elkaar kan nemen zoals bij inhuur. Je krijgt wel zekerheid in potentiële matigheid van je medewerkerspoule.

Concluderend: het is uitdagend om de juiste fit te vinden tussen gevraagde in te vullen competenties en de aanwezige kandidaten.

Pluspunten voor werken bij de overheid

Er zijn veel verborgen voordelen van het werken bij de overheid. Over het algemeen is de sfeer goed, veel mensen werken er met een ambitie om iets moois te doen voor het land. Uitvoering is wat anders dan beleid maken, je hebt regelmatig de uitdaging om iets werkbaar te maken qua nieuw bedachte wetgeving.

Er zijn veel verborgen voordelen van het werken bij de overheid

Veel collectieve zaken zijn prima geregeld. Ook voor je oudedagsvoorziening is voldoende aandacht en ook het ‘leven lang leren’ heeft een prima invulling. OK, je krijgt niet die flitsende auto in een leasecontract, maar daar staat weer een prima bereikbaarheid met OV tegenover. Weet dat een leaseauto bijna altijd nadeliger is dan zelf een auto tweedehands kopen en rijden. Je hebt alleen het beginkapitaal nodig voor een eigen auto (en ga dat alsjeblieft nooit lenen).

Daarnaast is zeker in coronatijd bewezen dat heel veel werk ook op verschillende, inclusief thuiswerklocaties kan. Ik spreek nog oud-collega’s van voormalige opdrachtgevers regelmatig en de kantoorverplichting is flink afgenomen. Je ziet het ook terugkomen in de Justid vacature; je bent niet verplicht om fulltime in Almelo op kantoor te zitten.

Bij het Rijk werk je vaak met gevestigde materialen. Er zijn keuzes gemaakt, zoals voor Java als programmeertaal. Je kunt niet ‘even’ een service-je in elkaar knallen in Python, Ruby of dergelijke.

Het voordeel is wel dat je een rijke bibliotheek hebt om mee te werken en voorspelbare producten kan maken. Ook blijft het heel stoer om super robuuste software te maken. Het is een andere mindset om niet altijd het nieuwste en hipste te hebben. Maar minstens zo bevredigend om foutloos live te gaan en karrevrachten data week in en week uit langs jouw modules te zien gaan. En natuurlijk dat je niet wéér een dag of twee foutopsporing aan het doen bent vanwege die nieuwe plugin.

En dan de cultuur; ik heb ontzettend mooie ervaringen met de teams waarmee ik heb kunnen werken. Daar moet bij gezegd worden: bij begin was het niet per sé flitsend. Maar dat is het wel geworden. Ook daarbij kun je voldoende ruimte creëren als je de uitdaging oppakt. Ja, daar is wel een gunstig klimaat voor nodig, maar dat is er in principe wel – want personeelsbehoud is een belangrijke factor ook voor het management.

Daarnaast is het vaak zo dat je rol bij het Rijk betekent dat je na je werkdag en in het weekend vrijwel niet gestoord wordt. Er zijn wat uitzonderingen (en daar zijn ook toeslagen voor) zoals bij IT- personeel dat op speciale momenten een installatie doet van software. Dat gebeurt buiten kantooruren en bijvoorbeeld op feestdagen.

Nadelen van werken bij de overheid

In de vacaturetekst voor de beleidsmedewerker zie ik wel enkele opmerkelijke punten. Toen ik bij een groot adviesbureau aan de slag was, was daar ook een vaste term voor bij de medewerkers van de inhuurdesk: ‘Schaap met de vijf poten’ voor een dubbeltje. Het zijn uitdagende competenties die worden gevraagd, tegen een uurtarief dat de onderkant van de markt bestrijkt.

de verloning is niet altijd concurrerend bij de overheid

Zoals ik al beschreef, de verloning is niet altijd concurrerend bij de overheid. Even als voorbeeld: een externe senior ontwikkelaar zit op een kostenplaatje van tenminste €120,- per uur bij een kortlopende inhuur van 3-6 maanden. De ontwikkelaar zelf kost gemiddeld genomen de helft voor het bedrijf. Het verschil zit hem in het risico opslag dat iemand niet verhuurd is, marge en indirecte kosten zoals verzekeringen en budget voor sales of andere bonusgedreven handelingen.

Onder de streep verdien je bij een externe dienstenleverancier vaak net iets meer dan de krappe €30/uur bruto (€5.000/21 dagen per maand/8 uur per dag) bij het Rijk. Maar, geld is niet alles. Helaas is er geen ‘verdienmodel’ bij de overheid. Al heb ik wel gespard met opdrachtgevers met bijvoorbeeld een ‘bespaarmodel’. Onder aanhoudend blijvend nut en kwaliteitsniveau, toch slimmer kunnen werken door bijvoorbeeld je proces aan te pakken. Of de meerwaarde leveren door de organisatie beter te krijgen.

Het vergt een nieuwe generatie management of mindset om dit soort proeven ook te doen. Soms vind je die en is er de ruimte om te proberen. Helaas wordt iemand dan ook snel op het middenmanagement weggekaapt naar een andere tak…

Verder wordt door technische mensen vaak als nadeel ervaren dat de voertaal Nederlands is. Nederlands in woord en geschrift in een pure vorm. Je zult daarom ook alles wat je kent uit de informatietechnologie ook moeten vertalen naar het Nederlands, zoals een koppelvlak (interface).

Het meest tenenkrommend vind ik dan nog steeds binnen het Experiment gesloten coffeeshopketen de term ‘Track & Trace’. In mijn repliek op de openbare consultatie heb ik dan ook uitgelegd dat dit onvoldoende is voor het Rijk, aangezien beide woorden geen Nederlands zijn; het had dan ook zoiets als ‘Volg- en vind systeem’ moeten heten, wat volledig de lading dekt.

het Rijk heeft een stoffig imago

En dan het laatste punt; het Rijk heeft een stoffig imago. En dat heeft alles te maken met het historisch gegroeide logge apparaat wat het in sommige divisies is. Maar er zijn zeker ook lichtpunten; vergis je niet, veel management schuift door naar de pensioenleeftijd en er komen jonge talenten voor terug.

Rijk breed zijn er voldoende programma’s doorlopen om het functiegebouw ‘vlees aan de botten te geven’ en daardoor zijn aantoonbare competenties een vast onderdeel geworden. Ook zijn er regelmatig snij-acties in middenmanagement posities geweest waarbij elke persoon opnieuw moest solliciteren. De vernieuwing komt dus zeker wel.

Afsluitend

Zo, nu heb je wat ins- en outs (heerlijk, dat strooien met buitenlandse termen ?) over werken voor het Rijk. En mocht je in het profiel vallen, kijk er naar en denk er serieus eens aan voor een stap naar het Rijk. Je hoeft niet je hele leven er te zitten en misschien ben je net zo positief verrast als dat ik zelf was. Ik hoop in elk geval dat er enkele competente mensen een sollicitatie doen; we hebben ze hard nodig!

De vacature voor de beleidsmedewerker staat er nog 5 dagen op moment van schrijven, de deadline is 7 september 2022. De vacature voor (senior) developer (ontwikkelaar ?) staat er nog tot 30 september 2022.