Yeşilgöz eiste dat Nederland gezamenlijke verklaring op wiettop in Luxemburg over regulering niet zou tekenen

De demissionaire minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz, eiste dat Nederland vorig jaar de gezamenlijke slotverklaring over de regulering van cannabis tijdens een meeting met gelijkgestemde in Luxemburg niet zou tekenen.

0
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz Zegerius (VVD)
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz Zegerius (VVD). Foto door Martijn Beekman. Bron: Rijksoverheid.nl
- Advertentie -

De inmiddels demissionaire minister van Justitie en Veiligheid en tegenwoordig partijleider van de VVD, Dilan Yeşilgöz, eiste dat Nederland vorig jaar de gezamenlijke slotverklaring over de regulering van cannabis, tijdens een meeting met gelijkgestemde landen in Luxemburg, niet zou tekenen. Dat deden Duitsland, Luxemburg en Malta wel.

Tekenen van de verklaring zou mogelijk op gespannen voet staan met het wietexperiment

Dat bleek uit het vrijgegeven Woo-besluit eerder deze week, met dank aan een Tweet verzonden door Derrick Bergman namens stichting VOC.

Alle drie de landen die wel tekenden hebben of, zoals in het geval van Malta en Luxemburg cannabis al gelegaliseerd, of zijn dat net zoals Duitsland in de nabije toekomst van plan.

Om dat tot een succes te brengen, organiseerde het ministerie van justitie van Luxemburg een bijeenkomst waarna de landen met onderstaande gezamenlijk verklaring zijn gekomen.

Frappante was dat Nederland dus wel degelijk aanwezig was, maar de verklaring dus niet ondertekende.

Nu blijkt waarom.

In het Woo-besluit valt te lezen:

5.1.2.e koppelt nog terug van de conferentie Luxemburg: het doel van het bezoek was ervaringen uitwisselen tussen de 4 deelnemende landen en waar de landen tegenaan lopen gelet op het verbod op cannabis en de internationale verdragen daarover. Er was enige beroering omdat NL niet de slotverklaring wilde tekenen. Voornamelijk M JenV wilde deze niet ondertekenen vanwege moverende redenen. Mogelijk dat de verklaring op gespannen voet staat met het experiment en te veel vooruit zou lopen op de uitkomsten daarvan. Voor het overige was het een goed overleg en prettige bijeenkomst.

Ondanks het aanstaande Experiment gesloten coffeeshopketen, vond Yeşilgöz het dus vanuit ‘moverende redenen’ (ze wilde niet zeggen waarom precies) nog te vroeg omdat het tekenen van de verklaring mogelijk op gespannen voet zou staan met het wietexperiment en daarmee te veel vooruit zou lopen op de uitkomsten daarvan.

De gehele slotverklaring is te lezen in dit eerder gepubliceerde artikel.

Luxemburgse delegatie zou later werkbezoek brengen aan Nederland om te leren over wietexperiment

Later dat jaar zou Luxemburg nog wel een werkbezoek brengen aan Nederland om te leren over het wietexperiment.

Helaas is er inmiddels een nieuwe regering in Luxemburg. Die behoudt weliswaar de thuisteelt, maar heeft het reguleren van de rest van de keten op de lange baan geschoven.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -