Vertraging cannabiswet Duitsland: SPD-fractie stelt laatste stemming uit tot 2024

De langverwachte legalisatie van cannabis in Duitsland wordt uitgesteld naar 2024 door onverwachte bezwaren van de SPD-fractie.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

In een onverwachte wending heeft de SPD-fractie in Duitsland besloten om de geplande finale stemming over de cannabiswet uit te stellen tot volgend jaar, ondanks eerdere aankondigingen van de voorzitter van het Gezondheidscomité.

Politieke verwarring en onzekerheid rondom cannabiswet in Duitsland

De vertraging in de goedkeuring van de cannabiswet heeft niet alleen de cannabisgemeenschap verbaasd, maar ook de coalitiepartners.

De redenen achter de bezwaren van de SPD-fractie blijven echter vaag, waardoor onzekerheid ontstaat over de toekomst van de langverwachte wet.

Hobbels op de weg naar cannabislegalisatie in Duitsland

Het proces, dat vanaf het begin gekenmerkt wordt door inhoudelijke misvattingen en vertragingen, lijkt hiermee opnieuw vertraging op te lopen.

De kans dat de wet op 1 april 2024 van kracht wordt, hangt af van de snelheid waarmee de politieke bezwaren worden overwonnen en het wetgevingsproces wordt hervat.

Kritiek vanuit de oppositie: “Politiek onhandig besluit van de SPD-fractie”

Het besluit van de SPD-fractie heeft kritiek uitgelokt, vooral vanuit de oppositie.

De plaatsvervangend partijleider en woordvoerder voor drugspolitiek van Die Linke, Ates Gürpinar, noemde het uitstel “politiek onhandig” en beschuldigde de SPD-leiding ervan toe te geven aan rechtse tegenstanders.

Met het uitstel van de finale stemming blijft de vraag onbeantwoord of de bezwaren van de SPD-fractie slechts een kwestie van timing zijn of dat er inhoudelijke problemen spelen.

De onzekerheid vergroot de twijfels over de uiteindelijke goedkeuring van de wet en de implementatie van cannabisregulering in Duitsland.

Einde aan hoop op gecontroleerde verkoop van cannabis in deze zittingsperiode

Het is nu duidelijk dat de overeengekomen invoering van een gecontroleerde verkoop van cannabis aan volwassenen voor recreatief gebruik in gelicentieerde winkels in deze zittingsperiode niet meer zal plaatsvinden.

De federale minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, erkent vertragingen en juridische obstakels, waardoor het tweede deel van het cannabisreguleringsplan nog in behandeling is en regionale proefprojecten met commerciële leveringsketens worden overwogen.