29 Franse senatoren beginnen consultatieproces voor legalisatie cannabis

In de door de 29 senatoren ondertekende brief wordt gewezen op decriminalisering en legalisering als opties voor cannabisregulering.

0
frankrijk hennep gestookte gasfabriek
- Advertentie -

In een open brief gepubliceerd door Le Monde geven 29 senatoren van de groep Socialiste, Ecologiste et Républicain, onder leiding van Gilbert-Luc Devinaz, aan een raadplegingsproces te starten om een wetsvoorstel in te dienen om cannabis te legaliseren.

“(…)Of we het nu leuk vinden of niet, dit is een maatschappelijke kwestie die de overheid moet aanpakken(…)”

Ze openden de brief met: “Bijna 18 miljoen van onze Franse landgenoten hebben recreatief cannabis gebruikt, volgens een recent rapport van de Assemblée Nationale. Hoewel het verboden is, gebruiken 1,5 miljoen mensen het regelmatig. Of we het nu leuk vinden of niet, dit is een maatschappelijke kwestie die de overheid moet aanpakken. Het is een wettelijke verantwoordelijkheid om antwoorden te geven op de legitieme zorgen die bestaan, wanneer we worden geconfronteerd met een situatie die buiten onze controle ligt.”

In de door de 29 senatoren ondertekende brief wordt gewezen op decriminalisering en legalisering als opties voor cannabisregulering. Wat betreft decriminalisering, verwijzende naar de wetgeving in Portugal met betrekking tot cannabis, zijn de senatoren direct en duidelijk: ‘decriminalisering wordt gekenmerkt door de handhaving van het verbod met opheffing van de opgelegde sancties’. De senatoren beweren ook dat decriminalisering een afstand van openbare macht is, die zichzelf de middelen van actie ontneemt. Senatoren karakteriseren decriminalisering als ‘sociale vrede kopen met een zeker cynisme’ en wijzen deze ‘demagogische en populistische optie’ categorisch af.

“Wij pleiten voor de andere optie: legalisatie(…)”

In de plaats daarvan pleiten ze voor de legalisatie van cannabis: “Wij pleiten voor de andere optie: legalisatie. Zonder de gezondheidseffecten van cannabisgebruik te minimaliseren, zijn we van mening dat – in navolging van het bestaande overheidsbeleid voor tabak en alcohol of gokken – legalisatie de middelen zal bieden om effectiever op te treden om onze medeburgers, met name onze jongeren, te beschermen.”

Experiment met gratis medicinale cannabis voor 3000 patiënten in Frankrijk loopt

Inmiddels loopt ook het experiment met gratis medicinale cannabis voor 3000 patiënten in Frankrijk. Daarvoor leveren een klein, select groepje aan telers en producenten uit het buitenland gratis medicinale cannabis.

De meest recente peiling uit 2021 liet voor het eerst een meerderheid zien van de Franse bevolking dat voor de legalisering van cannabis is. Van alle Europese landen staat Frankrijk dan ook bovenaan het lijstje, met 40,9 procent, van de volwassen bevolking die ooit wiet heeft gebruikt.

Cannabis Industrie Awards 2023