Ook North Dakota gaat in november stemmen over cannabis legalisatie

Eerder werd al bevestigd dat tijdens de verkiezingen in november 2022 in Maryland, Missouri en South Dakota ook over de legalisering van cannabis zal worden gestemd.

0
North Dakota cannabis legalisatie referendum november
- Advertentie -

Ook stemgerechtigden in de staat North Dakota zullen aanstaande november mogen stemmen of ze cannabis willen legaliseren. Ongeveer een maand nadat activisten genoeg handtekeningen hadden ingediend voor een referendum, werd de maatregel gisteren goedgekeurd en is daarmee bevestigd dat de campagne voldoende handtekening had ingediend om de maatregel voor te leggen aan de kiezers. De maatregel zou volwassenen van 21 jaar en ouder in staat stellen tot een ons cannabis te kopen en te bezitten en tot drie planten te kweken voor persoonlijk gebruik.

North Dakota alweer vierde staat in de Verenigde Staten die in november over de legalisatie van cannabis gaat stemmen

New Approach ND, de activisten achter het referendum, kondigden in juli aan dat ze 25.762 handtekeningen hadden ingeleverd bij het kantoor van de staatssecretaris – ongeveer 10.000 handtekeningen meer dan het benodigde aantal handtekeningen.

“(…)Legalisatie zal niet alleen gerechtigheid brengen aan duizenden Noord-Dakotans, maar het zal ook een nieuwe, bloeiende industrie opleveren(…)”

NORML’s uitvoerend directeur Erik Altieri liet weten in een reactie: “North Dakota heeft lange tijd een van de hoogste cannabis gerelateerde arrestaties in de natie gehad, ondanks het feit dat het tot de laagste gerapporteerde cannabisgebruik van een staat behoort. Legalisatie zal niet alleen gerechtigheid brengen aan duizenden Noord-Dakotans, maar het zal ook een nieuwe, bloeiende industrie opleveren die lokale bedrijven en de talloze familieboerderijen in de staat zal helpen. We verwachten dat North Dakotans in november een luide en duidelijke boodschap zullen afgeven dat ze het mislukte verbodsbeleid afwijzen en dat ze een nieuwe en verstandigere aanpak willen volgen door cannabis te legaliseren en te reguleren.”

NORML State Policies Manager Jax James voegde hieraan toe: “Deze maatregel zal ervoor zorgen dat North Dakotans veilige en gereguleerde toegang hebben tot cannabisproducten, waardoor banen worden gecreëerd, de landbouwgemeenschap wordt versterkt en de prioriteiten van de wetshandhaving worden veranderd, weg van cannabis gerelateerde arrestaties om zich te concentreren op gewelddadige misdaad.”

Eerder werd al bevestigd dat tijdens de verkiezingen in november 2022 in Maryland, Missouri en South Dakota ook over de legalisering van cannabis zal worden gestemd.

Bovendien zijn er ook handtekeningen ter ondersteuning van afzonderlijke staten ingediend en wachten ze op verificatie in Nebraska (alleen medisch) en Oklahoma. Activisten in Arkansas hadden het vereiste aantal handtekeningen ingeleverd om legalisatie in hun staat te kwalificeren, maar verkiezingsfunctionarissen betwistten de titel van de maatregel. Voorstanders van de campagne gaan in beroep tegen die beslissing.

En in Wisconsin zullen kiezers die in minstens zes steden en county’s wonen zullen bij de verkiezingen in november worden gepolst of ze het legaliseren, belasten en reguleren van cannabis steunen op een manier die vergelijkbaar is met alcohol. De resultaten zullen echter niet bindend zijn, maar kunnen wel een indicatie zijn van de populariteit van een dergelijke wetswijziging.