Missouri gaat in november stemmen over recreatieve cannabis legalisatie

In de staat Missouri kunnen stemgerechtigden in november stemmen in een referendum over de legalisatie van cannabis.

0
Missouri cannabis legalisatie referendum
De vlag van de staat Missouri
- Advertentie -

Mogelijk gaat Missouri nog dit jaar de twintigste staat worden in de Verenigde Staten waar (recreatief gebruik van) cannabis zal worden gelegaliseerd voor volwassenen. De staatssecretaris van Missouri, Jay Ashcroft, zei dinsdag dat zijn kantoor een petitie heeft goedgekeurd om de kwestie aan de kiezers voor te leggen op 8 november als referendum.

Missouri legaliseerde medicinale cannabis in 2018, recreatieve cannabis in november 2022?

Het kantoor van Ashcroft heeft meer dan 214.000 handtekeningen van kiezers gecertificeerd in de acht congresdistricten van de staat, wat ruim boven de vereiste ongeveer 180.000 die nodig zijn om de stemming te maken. Het voorstel zou het verbod op de verkoop, consumptie en productie van cannabis voor volwassenen boven de 21 jaar uit de staatsgrondwet schrappen. Eerder legaliseerde Missouri in 2018 al medicinale cannabis.

“Onze staatsbrede coalitie van activisten, bedrijfseigenaren, medicinale cannabis patiënten en voorstanders van hervorming van het strafrecht heeft onvermoeibaar gewerkt om dit punt te bereiken en verdient alle eer”, zei John Payne, campagnemanager voor Legal Missouri 2022, de meest prominente groep achter het referendum.

Als onderdeel van het wetsvoorstel zouden inwoners van Missouri die eerder zijn beschuldigd van geweldloze cannabisovertredingen dat automatisch van hun strafblad zien verdwijnen.

Indien goedgekeurd, zou het de staat ongeveer $ 5,5 miljoen per jaar kosten en volgens staatsfunctionarissen jaarlijks minstens $ 40,8 miljoen aan inkomsten opleveren. Het zou lokale overheden elk jaar minstens $ 35.000 kosten en jaarlijks minstens $ 13,8 miljoen aan inkomsten opleveren.

Toch is niet iedereen het er mee eens

“We verzetten ons tegen dit initiatief omdat het grondwettelijke strafrechtelijke sancties zou creëren voor het bezit en gebruik van cannabis en bovendien personen met een aanklacht voor cannabismisdrijven uitsluiten van het schrappen van strafbladen of vrijlating uit de gevangenis”, zei Eapen Thampy, een lobbyist en oprichter van Great State Strategies, dat zich richt op cannabis en hervorming van het strafrecht in een verklaring.

“Hun licentiesysteem is racistisch en aanstootgevend: in plaats van de vrije markt te openen, creëren ze een tweederangs licentiestructuur van Jim Crow die gemakkelijk kan worden gemanipuleerd door de grote spelers in de industrie.”

Tim Gilio, oprichter van de Missouri Marijuana Legalization Movement, zei dat hij vreest dat de medicinale cannabisindustrie te veel controle zal hebben over de recreatieve markt als voor het referendum wordt gekozen. Hij liet weten dat zijn groep van plan is om campagne te voeren tegen de maatregel.