Wie gisteren online zat kreeg een spervuur aan artikelen te lezen over dat Italië thuisteelt tot 4 planten heeft gelegaliseerd. De werkelijkheid is dat het gaat om een Tweede Kamer commissie van Justitie dat een eerste wettekst heeft goedgekeurd. Het vervolg is dat de wet nu naar de Tweede Kamer van Italië gaat, waarna ook de Eerste Kamer er nog over moet stemmen.
Testo base #ddlPerantoni approvato! ?
Ringrazio il mio @GruppoFICamera ed il Capogruppo @robertoocchiuto di avermi dato l’opportunità di manifestare il mio voto favorevole, in coerenza con la mia storia e le mie convinzioni radicali ed antiproibizioniste. ?— Elio Vito ?????? (@elio_vito) September 8, 2021
Belangrijk aan het verhaal is dat het niet alleen om de decriminalisatie van thuisteelt van cannabis tot en met vier planten gaat, maar ook de straffen voor het handelen in cannabis vergroot naar zes tot tien jaar.
Wat is de volgende stap in het proces dan wel?
Het is daarom altijd goed om voordat je een artikel door deelt in deze trant, dat je begrijpt hoe het politieke proces werkt in een land. Iets waar we hier op deze website veel tijd aan besteden. Gelukkig is het in het geval van Italië relatief simpel in vergelijking met bijvoorbeeld Marokko of Griekenland, waar we iets langer mee bezig waren om het uit te pluizen voor eerdere artikelen.
Wikipedia bracht namelijk uitkomst, daar valt namelijk te lezen dat:
Wil een wetsvoorstel wet worden, dan moet het in dezelfde tekst onafhankelijk van elkaar de steun van beide kamers krijgen. Een wetsvoorstel wordt eerst ingediend in een van de kamers, gewijzigd en vervolgens goedgekeurd of afgewezen: als het wordt goedgekeurd, wordt het doorgegeven aan de andere kamer, dat het kan wijzigen voordat het wordt goedgekeurd of afgewezen. Indien goedgekeurd zonder wijzigingen, wordt het wetsvoorstel vervolgens afgekondigd door de president van de republiek en wordt het wet. Indien goedgekeurd met wijzigingen, gaat het terug naar de andere kamer. Het proces gaat door totdat het wetsvoorstel door beide kamers in dezelfde tekst is goedgekeurd (in welk geval het wet wordt na afkondiging) of door één kamer wordt verworpen.
Die eerste stap is dus nog niet gemaakt: het is nog niet goedgekeurd door een van de kamers. En thuisteelt is dus nog niet legaal in Italië, maar er wordt dus wel over gepraat.
Eerder maakte de Italiaanse politiek overigens de fout om CBD olie als medicijn aan te merken, maar dat werd teruggedraaid.