De meeste buitensoorten oogst je tussen eind september en midden oktober. Dit doe je op het hoogtepunt van de bloei, Dat is als ongeveer een derde van de stampers op de plant bruin is geworden. Bij de skunksoorten moet dit wel 80 tot 90% zijn. Een andere indicatie is knijpen in de top. De top moet stevig aanvoelen en terugveren als je er in knijpt. Als de top los aanvoelt en in elkaar gedrukt blijft zitten dan is zij over het algemeen nog niet klaar om geoogst te worden.
Een betere indicatie voor het bepalen van het juiste oogstmoment is kijken met een loep naar de kleur van de trichomen. Als ze nog doorzichtig zijn, is het te vroeg om te oogsten. Als ze melkachtig zijn kun je ze al oogsten en geeft de plant een energetisch effect. Wacht je nog langer tot de trichomen bruin zijn geworden dan wordt het effect een stuk stoneder en blijf je langer op de bank hangen. In de onderstaande link staat een foto die het perfect verduidelijkt.
Als je te vroeg oogst zal er van een dik ogende top na het drogen weinig overblijven. Een te vroeg geoogste plant bevat ook nog maar weinig hars en zal na het drogen ‘groen’ smaken. Wacht je te lang dan zal de bladgroei in de top toenemen. De top zal hierdoor wel iets meer wegen maar de kwaliteit gaat achteruit. Een te laat geoogste plant maakt je bovendien moe en duf. Zorg dat je bij de aanschaf van zaden altijd weet wat de bloeitijd is maar let erop dat dit alleen een grove indicatie is omdat elk phenotype een verschillende bloeiperiode kan hebben.
Strippen en oogsten
Het zogenaamde strippen van de plant dat wil zeggen, een tijdje voor de oogst alle grote bladeren van een plant afknippen is ten strengste af te raden; niet alleen spelen de bladeren een belangrijke rol in het droogproces maar de wondjes die je aan de plant achterlaat na het knippen vergroten de kans op allerlei ziektes. Van de andere kant: mocht je een soort hebben met een heel dik bladerdek zoals bijvoorbeeld Viking, dat weinig wind doorlaat, is het, afhankelijk van het weer, wel aan te raden om wat uit te dunnen.
Oogst de planten als het mogelijk is op een droge dag
Oogst de planten als het mogelijk is op een droge dag. Natte planten verschimmelen veel sneller in de droogruimte.
Knip een grote plant in stukken en verwijder alleen de grote bladeren (met hand of schaar).
Drogen, daarna knippen
Laat de toppen aan de takken zitten en hang ze op in de droogruimte. De kleine bladeren haal je pas weg als de plant droog is. Het knipwerk kun je het beste buiten doen, dit bespaart je een heleboel troep en je hebt geen overlast in huis.
vers knippen heeft echter een groot nadeel. Bladeren aan de plant hebben tijdens het drogen namelijk een functie
Veel kwekers knippen alle bladeren van de plant als hij vers is omdat dit makkelijker lijkt dan droog knippen. De plant vers knippen heeft echter een groot nadeel. Bladeren aan de plant hebben tijdens het drogen namelijk een functie. Omdat de plant zo lang mogelijk wilt blijven leven zal zij, mits het donker is in de droogruimte, het bladgroen (chlorofiel) in de bladeren omzetten in suikers. Dit zorgt voor een goede smaak.
Een andere factor die belangrijk is voor de smaak van de wiet is de duur van het droogproces. Wiet die boven de kachel hangt of droog geblazen wordt met een ventilator, ruikt over het algemeen als een berg hooi als je er de brand in steekt. Het is heel belangrijk dat de wiet op natuurlijke wijze droogt en dat dit proces niet geforceerd wordt. De planten droog je dus in een donkere ruimte. Zorg voor een lichte ventilatie en een constante temperatuur van 18 à 19°C, laat de temperatuur niet onder de 16°C komen want onder die temperatuur voelen schimmels zich het lekkerst. Controleer de toppen ook tijdens het drogen nog steeds op schimmels, Ze kunnen nog altijd toeslaan en zeker in deze laatste fase van je kweek is dat heel vervelend. Laat de wiet twee à drie weken drogen, niet langer. Als je de toppen te lang laat hangen verliest de wiet veel terpenen.
Na het drogen is het tijd om de bladeren te verwijderen
Na het drogen is het tijd om de bladeren te verwijderen. Verwijder van de plant al het blad dat niet helemaal onder de hars zit. Dat kan met een schaar maar als de bloem droog genoeg is kan dat ook met de handen geplukt worden. Haal alle topjes los van de takken zodat je ze makkelijk kunt verpakken. De blaadjes van de top verwijderen kun je het beste doen boven een screen. Dit is een zeer fijnmazige zeef die alleen de kristallen doorlaat. Normaal gesproken zouden deze verloren gaan maar nu kun je er na het knippen een stukje stuff van persen.
Verpakken
Verpak de wiet in glazen weckpotten of plastic zakken van foodgrade quality, zolang het maar luchtdicht en donker is. Stop niet alles in één grote zak maar verdeel je voorraad in kleinere porties. Dan hoef je namelijk niet iedere keer als je wilt roken de hele voorraad aan te spreken.
zolang het maar luchtdicht en donker is
Je kan de wiet nu behoorlijk lang goed houden, de kwaliteit zal achteruit gaan maar tot de oogst van volgend jaar is de wiet zeker prima te roken. De kwaliteit van de wiet is optimaal als zij enkele maanden oud is.
Deze informatie is een extract uit: Cannabis Sativa L. Buiten, geschreven door Gijs, ISBN 90-75924-08-9. Verschenen bij Organic Press in 2003. Verkrijgbaar bij: Organic Earth
In de winter is het daarnaast de ideale tijd om te kijken naar de strain(s) die je het volgende jaar wilt proberen. Kijk dan eens in dit assortiment. Hou daarbij kweker La Chanvriere in de gaten, want deze heeft een paar speciale, smaakvolle buitensoorten in petto, perfect aangepast aan ons klimaat.