OPINIE: Cannabis hernoemen is een kwalijke zaak in de wietproef (en in de coffeeshops)

In een nieuw opiniestuk betoogt Mauro dat het een kwalijke zaak is dat ook in het wietexperiment wietsoortjes een andere naam krijgen dan wat ze werkelijk zijn.

0
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet uit het wietexperiment
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet in Nederland.
- Advertentie -

Zeker als je in een coffeeshop komt die niet binnen het wietexperiment valt, bestaat de kans dat als je een specifiek wietsoortje koopt van het menu, het eigenlijk toch iets anders is.

Coffeeshops mogen doen en laten wat ze willen, omdat er geen regulering voor is

Niet zo vreemd, als je beseft dat de coffeeshop de tussenhandelaar of de kweker op zijn of haar blauwe ogen moet geloven dat wat ze verkocht wordt, ook echt is dat ze beweren dat het is.

Het is namelijk ook niet zo dat het op een wetenschappelijke manier via een laboratorium test zou te zijn te achterhalen.

Kwalijk vind ik echter dat coffeeshops alsnog kunnen besluiten om de aangekochte wiet onder een andere naam op het menu te zetten.

Het kan en mag, want er is geen controle op. En controle hierop is dus in ieder geval wetenschappelijk niet mogelijk.

Ook in het wietexperiment krijgen soortjes nu al een andere naam

Nog kwalijker vind ik dat nu het Experiment gesloten coffeeshopketen eindelijk onderweg is met de aanloopfase in Breda en Tilburg, het nu al duidelijk is dat de kwalijke trend van het hernoemen van wietsoorten voortgezet wordt (ik ga overigens geen voorbeelden noemen).

als je een stek van een bepaalde soort het experiment binnen brengt en vervolgens onder een andere naam aanbied bij de deelnemende coffeeshops, vind ik dat kwalijk

Als er nu echt vanuit zaad zou zijn worden geweekt en daaruit een phenotype zou worden gevonden, staat het de teler natuurlijk vrij om dat phenotype een naam te geven. Dat kan simpel met een nummer, zoals in het geval van Gelato #25, Gelato #33 en Gelato #45 bijvoorbeeld. Maar je bent in dat geval ook vrij om het helemaal een andere naam te geven.

Maar als je een stek van een bepaalde soort het experiment binnen brengt en vervolgens onder een andere naam aanbied bij de deelnemende coffeeshops, vind ik dat kwalijk.

Ik dacht, en hoopte, dat met de regulering van de achterdeur we dergelijke methodes niet meer zouden zien. Maar wat blijkt nu: het tegendeel is waar.

Ik hoop dan ook dat er gegronde redenen voor zijn, maar dat in de toekomst telers niet aan (naar mijn inziens) dergelijk consumentenbedrog zullen meedoen.

De naam van een wietsoort geeft houvast voor de consument

De consument heeft namelijk houvast aan een bepaalde soort (en naam) die ze kunnen opzoeken op het internet voor ervaringen van derden.

Natuurlijk staat er nu eindelijk op de verpakkingen de THC en CBD waarden, en is er via een QR code nog meer informatie op te zoeken, maar de naam van een soortje (zeker van een bekende stek) kan wel degelijk heel wat zeggen.

Mogelijk kenden ze het soortje bijvoorbeeld al omdat ze het eerder hebben gerookt van de zwarte markt. Met eindelijk legaal geproduceerde cannabis zouden ze nu dan ook een directe vergelijking kunnen maken.

Het is dan ook te hopen dat in de toekomst telers hun vingers hier niet aan zullen laten branden.