Column van Mauro over Duitse legalisering: ‘Ich bin ein Berliner’

In een nieuwe column reflecteert Mauro terug op het debat in de Bundestag van vrijdag 23 februari waarbij de cannabiswet werd goedgekeurd: "Ich bin ein Berliner".

0
Ich bin ein Berliner
Screenshot via YouTube
- Advertentie -

Afgelopen vrijdag 23 februari zal de boeken in gaan als dé dag dat er een grote stap werd gezet naar de bevrijding van de plant. Met een ruime meerderheid stemde het Duitse parlement in met de cannabiswet.

Met mijn beste middelbare school Duits (het was ruim voldoende om het goed te kunnen volgen) zat ik vrijdag namelijk klaar rond twee uur toen het debat begon in de Bundestag. En wat voor een debat zou het worden.

Het begon met de minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) die het debat begon met een ijzersterk betoog en daarbij zich niet liet interupteren door de fascisten van de AfD.


Natuurlijk moest je tijdens het debat wel ook de tegenstanders, de gristenen van Union en de fascisten van AfD, aanhoren.

Hypocrisie bij de van bier houdende gristenen is groot

Met name Stephan Pilsinger van de gristenen werd in zijn hemd gezet nadat een FDP politicus hem hypocrisie verweet.

Cannabis en drugs an sich zou het grote gevaar zijn, maar hij verkocht tijdens zijn campagne in 2017 wel pils met zijn beeltenis er op en zei daarbij dat je af en toe jezelf moet belonen ‘want je leeft maar een keer’.

Met zijn glimlach na het applaus erkende hij zijn eigen hypocrisie.


De hypocrisie deed denken aan Balkenende en zijn ‘fuck drugs’ t-shirt terwijl hij een biertje in zijn hand heeft.

En wat zouden we maar al te graag het geluid dat Ates Gürpina (Die Linke) bracht in de Bundestag ook hier eens in de Tweede Kamer horen.

Nog net niet met verheven stem, maakte hij gehakt van de conservatieven. En gaf hij daarna aan dat het wetsvoorstel niet ver genoeg ging en snel het tweede deel van de wetgeving er moet komen.

Toen ik het later nog een keer terug keek, kon ik de tranen niet bedwingen.

En dan moest het volgende nog komen.

Erkenning van vijftig jaar discriminatie en criminalisatie als cannabis consumenten

Een van de mooiste momenten was wel het moment dat Heike Baehrens namens de SPD zei:

“Tegen alle volwassen consumenten zeg ik: wij zien uw problemen, en wij weten van het onrecht dat u vijftig jaar lang hebt ervaren door discriminatie en criminalisering. Ik zeg het u hier en vandaag duidelijk: u bent voor ons geen criminelen.”

Het kwam dicht in de buurt van het excuus vanuit de regering, iets dat Wernard Bruining in de zes-delige documentaire serie Cannabis uit 2020 opwierp als iets wat onze regering zou moeten doen op het moment dat cannabis wordt gelegaliseerd.

Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat we in Nederland anno 2024 een dergelijk debat zouden hebben in Nederland waar politici zich zo duidelijk uitspreken tegen het cannabisverbod.

Emotie na het afgelopen debat

Mooi was ook het emotionele ontvangst van jugendrichter Müller door zijn dochters na afloop van het debat dat in een video werd opgevangen.

“Ja, jij en je vader hebben het al 30 jaar over legalisatie gehad. Nu kun je zeggen dat je vader het heeft gelegaliseerd.”

Wel erg veel eer voor de beste man, want een bedankje aan Georg Wurth (directeur van het Hanfverband) en Steffen Geyer (mede-oprichter van de Hanfparade) is hier ook op zijn plaats.

Maar de emotie van Müller is herkenbaar en deed bij mij ook de tranen vloeien toen ik de quote hierboven uittikte.

Verder moet ik ook aan goede vriend en collega wijlen Joep Oomen denken, die pleitte voor de legale teelt van cannabis (en andere planten) en teelt in clubverband.

Ik was erbij toen hij onderstaande speech gaf tijdens de Hanfparade in 2015 (hij sprak ook in 2013).

Dat Joep het niet meer heeft mee mogen maken is ontzettend zonde. Ik denk niet dat hij het had kunnen geloven dat ze nota bene in Duitsland, dat waar hij zo lang voor heeft gepleit, nu gewoon realiteit wordt.

Het land waar hij een definitief rijverbod kreeg omdat hij geen psychologisch onderzoek wilde ondergaan nadat bleek dat hij reed met cannabis in zijn bloed…

Ich bin ein Berliner

Afsluiten doe ik deze column echter met een Amerikaan, die Duitse woorden gebruikt.

President John F. Kennedy sprak namelijk de woorden ‘Ich bin ein Berliner’ uit op 26 juni 1963 tijdens een speech in West Berlijn om zijn steun uit te spreken voor West Duitsland en voor vrijheid.

Op 1 april 2024 zijn we allemaal ein Berliner!

Ondertussen hier in Nederland…