Legalisatie medicinale cannabis in Oekraïne definitief, Zelenskiy ondertekent wet

President Volodymyr Zelenskiy heeft zijn handtekening gezet onder het wetsvoorstel dat medicinale cannabis legaliseert voor kankerpatiënten, burgers met PTSS en gewonde soldaten.

0
Oekraïne medicinale cannabis
- Advertentie -

Eerder deze maand heeft president Volodymyr Zelenskiy zijn handtekening gezet onder het wetsvoorstel dat hulp met medicinale cannabis belooft aan meer dan 6 miljoen mensen, waaronder kankerpatiënten, burgers met posttraumatische stressstoornis en gewonde soldaten.

Wet treedt in werking na zes maanden

Hoewel het wetsvoorstel al in december de steun kreeg van het parlement, zal het pas na zes maanden in werking treden na officiële publicatie.

Tijdens deze overgangsperiode blijft het verbod op de verkoop of levering van cannabis voor recreatief gebruik van kracht.

Regelgeving en toezicht op cannabisproductie

De wet voorziet in speciale vergunningen voor de teelt en verkoop van cannabis, evenals 24-uurs videotoezicht op producenten dat toegankelijk is voor de politie.

Ter ondersteuning van de wet moet het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid een lijst opstellen van ziekten en aandoeningen waarvoor medische cannabis mag worden voorgeschreven.

Hoewel de wet gesteund wordt door het ministerie, blijft er verdeeldheid onder politici over de mogelijke gevolgen voor het land.

Nederland helpt Oekraïne bij verkennen medicinale cannabis toeleveringsketen

In september vorig jaar heeft de (inmiddels vertrokken) demissionaire minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers (D66) laten weten in een Tweet dat Nederland Oekraïne gaat helpen bij het verkennen van een toeleveringsketen van medicinale cannabis.