De aankondiging van het werkprogramma 2024-2026 eerder deze maand door het European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) markeert een historisch moment, aangezien de organisatie overgaat in de European Drugs Agency (EUDA). De focus verschuift met name naar cannabis, temidden van veranderende wetgevingen in Europese landen.
Van verbod naar evidence-based beleid: EMCDDA’s rol in cannabisbeleid
Terwijl veel Europese landen hun houding tegenover cannabis versoepelen, positioneert de EMCDDA zich als een leidende kracht in het verschaffen van gegevens en informatie om beleidsmakers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.
Het streven is naar evidence-based beleid, weg van vooroordelen en stereotypen.
Iets dat we natuurlijk alleen maar kunnen toejuichen.
Toolbox voor cannabisbeleid: maatwerk voor Europese landen
Malta (legaliseerde thuisteelt en clubs), Luxemburg (legaliseerde thuisteelt), en ons eigen Nederland (het Experiment gesloten coffeeshopketen) hebben in recente jaren hun cannabisbeleid verruimt, terwijl Duitsland en Tsjechië zich voorbereiden op regulering.
EMCDDA’s ambitie is het aanreiken van een ‘toolbox’ met specifieke tools en bronnen, waarmee landen hun cannabisbeleid kunnen vormgeven op basis van actuele gegevens.
Zo schrijven ze op pagina 14 van het werkprogramma:
Om de volksgezondheid te beschermen en mogelijke veranderingen in verschillende domeinen (waaronder prevalentie, gevolgen en marktdimensies) te meten, moet de impact van eventuele regelgevende veranderingen op dit gebied zorgvuldig worden gemonitord. Dit vereist goede basisgegevens om lopende monitoring en evaluatie te ondersteunen.
En over de toolbox op pagina 28:
Cannabisbeleidsondersteuningspakket gelanceerd in digitale vorm, inclusief tools voor het vaststellen van basismetingen en ter ondersteuning van de implementatie van op bewijs gebaseerde beslissingen (2024-2026).
Dit initiatief strekt zich uit naar een uitgebreide database voor het volgen van trends en het begrijpen van cannabis’ impact op de samenleving en de illegale drugsmarkt.
Altijd wel leuk feitje: cannabis wordt 57 keer genoemd in het document, veruit het meest van alle andere populaire drugs.