Oekraïne legaliseert medicinale cannabis met overweldigende meerderheid

Het Oekraïense parlement heeft met 248 stemmen vóór het aannemen van wetsvoorstel 7457 gestemd, met het vereiste minimum van 226.

0
Oekraïne medicinale cannabis
- Advertentie -

In een historische beslissing vorige week heeft het Oekraïense parlement met 248 stemmen vóór het aannemen van wetsvoorstel 7457 gestemd, met het vereiste minimum van 226, zo meldt het Ukrainian News Agency. Daarmee is medicinale cannabis toch gelegaliseerd in Oekraïne, na eerder uitstel.

President Zelensky steunt legalisatie van medicinale cannabis

De nieuwe wetgeving, gesteund door President Volodymyr Zelensky, stelt dat de teelt van cannabis en de verkoop van daaruit geproduceerde medicijnen voor medische doeleinden nu is toegestaan in wetenschappelijke, technische en medische praktijken.

Onder de nieuwe regelgeving kunnen geneesmiddelen die narcotische en psychotrope stoffen bevatten, uitsluitend worden verkocht in apotheken met de juiste vergunning.

Bovendien is de aankoop van dergelijke medicijnen alleen mogelijk met een elektronisch recept van een arts.

De regels voor het bijhouden en controleren van het gebruik van cannabis, verdovende middelen, psychotrope stoffen en hun grondstoffen in wetenschappelijke en technische activiteiten worden vastgesteld door een belangrijk overheidsorgaan. Dit orgaan is verantwoordelijk voor het bepalen van het overheidsbeleid over de omgang met verdovende middelen, psychotrope stoffen en aanverwante stoffen, evenals het nemen van maatregelen om illegale verspreiding tegen te gaan.

Nederland helpt Oekraïne bij verkennen medicinale cannabis toeleveringsketen

In september heeft de demissionaire minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers (D66) laten weten in een Tweet dat Nederland Oekraïne gaat helpen bij het verkennen van een toeleveringsketen van medicinale cannabis.