Afgevaardigde SPD licht tijdspad en wijzigingen Duitse wetsvoorstel toe in interview

In een interview op YouTube heeft een afgevaardigde van de SPD het tijdspad en wijzigingen aan het Duitse wetsvoorstel toegelicht.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

In dit stuk een samenvatting van het interview dat Hotbox.de had met Carmen Wegge, de afgevaardigde die zich samen met de Drugsafgevaardigde van de SPD, Dirk Heidenblut, bezig houdt met de legaliseringsplannen van Duitsland namens de partij.

“Er zal nog veel veranderen”: Carmen Wegge (SPD) legt het nog eventjes haarfijn uit tijdens een interview met Hotbox.de:

Eerste lezing, nooit laatste versie

Het voorstel dat twee weken geleden is gepresenteerd is de ‘eerste lezing’ die naar de vloer van het parlement gaat. De eerste lezing komt van de ministeries, ambtenaren die dit in samenspel hebben ontwikkeld.

Daar worden visies op losgelaten en aanpassingen gemaakt door het kabinet. Daarop volgt een 2e en eventueel 3e lezing van het wetsvoorstel voordat deze wordt aangenomen in de Bondsdag. Basisregel: geen enkel wetsvoorstel dat tot nog toe vanuit de ministeries komt is klakkeloos overgenomen. Er wordt altijd aan gesleuteld.

De planning ligt er zo voor dat bij de eerste plenaire zittingen het cannabis wetsvoorstel wordt aangedragen. Daarop volgt dan overleg voor de 2e lezing. Het doel is om met de deadline van 15 december de finale versie van het wetsvoorstel ter kennisgeving aan te bieden aan de Bondsraad.

1 januari 2024 uiterlijke streefdatum eerste pijler actief

De Bondsdag kan geen invloed uitoefenen op dit voorstel, maar moet echter wel schriftelijk het voorstel ontvangen hebben.

Daarna ligt de spreekwoordelijke bal bij de Bondspresident. Afhankelijk van zijn agenda rond Kerstmis kan de wet nog vóór het einde van het jaar ‘eingetütet’ zijn. (Enorme woordspeling op “Tüte”, straattaal voor een joint in combinatie met het culturele verschijnsel dat kerstcadeaus vaak worden aangeboden in een tasje voorzien van naam.)

De verwachting is dus uiterlijk 1 januari 2024 is de nieuwe decriminalisering van kracht, al kan het enkele dagen eerder vallen.

Onderwerpen die waarschijnlijk wijzigen

  • Consumptie in clubs wel toestaan, Groenen en FDP hebben dit standpunt al naar buiten gebracht.
  • Afstandsregels komen nog aan bod – als juriste kan ik (Carmen Wegge) niet inzien hoe je niet ‘precies’ kan vaststellen of je nu in een legale plaats consumeert of niet. Je kunt niet om de hoek kijken, je weet dus niet of er twee hoeken verderop een school zit.
  • Strafbaarheid – zo als het nu ontworpen is, is het nog geen verlichting van het werk. Politie geeft aan of men niet 100% controle moet toepassen, bij elke cannabisroker die men tegenkomt.
  • Grenswaarden bezit: Genoemde gat, meer dan 25g wel thuis, maar kom je tot 3 jaar gevangenis wanneer je 25,01g bij je hebt?

25 gram in verschillende regels

“Uit het eerste gelekte ontwerp: de maximum hoeveelheid die men op straat bij zich mag hebben. Opeens is dat ook de thuishoeveelheid geworden en daarna verdraaid naar dat men maximaal 25g kan oogsten. Hier zien we qua papieren werkelijkheid en praktijk een probleem; dat kan ik niet uitleggen hoe dat is gekomen en dat wordt dan belangrijk om goed te bespreken.”

Afstandsregels

“Afstandsregels moeten wel de mogelijkheid bieden om te vestigen, dus enkele ruimte moet er wel zijn. Verder willen we mensen weghouden van de illegale handel. Een papieren tijger willen we voorkomen – het moet mogelijk zijn om een club te registreren zonder bijvoorbeeld €30.000 verkapte kosten voor een jurist zonder zicht op een locatie.”

Clublidmaatschap

Slechts in 1 club lid kunnen zijn zal wel de basis blijven, inclusief 50g/maand. Medicinale consumenten die meer nodig heeft kan naar de apotheek. Op vakantie kun je dus niet lokaal inkopen. Misschien straks met de tweede pijler wordt dat dan mogelijk.

Winkels

De winkels komen met de tweede pijler. De huidige aanpak is gekomen na evaluatie EU input. “We wilden het risico voorkomen dat alle maatregelen overboord gegooid konden worden, als we alles in 1 wetgeving zouden stoppen. Dat zou ook later kunnen zijn, stel je bent al 3 jaar onderweg, winkels en productielocaties draaien op volle toeren en worden daarna op EU niveau verboden – dat kan écht niet.”

Amnestie regeling

“Amnestie regeling zit al in de eerste pijler, hopelijk ook een rijbewijs regeling. Over de amnestie regeling, alles wat niet meer strafbaar is vanaf invoering nieuwe wetgeving kan dan met terugwerkende kracht gewist worden bij het centrale register. Daarmee helpen we bijvoorbeeld ook mensen die een soort van beroepsverbod hebben vanwege een klein vergrijp op gebied van de drugswetgeving.” (Dat kan de zorg enorm helpen, red.)

“De commercie zit in de tweede pijler, daar is deze zomerperiode al aan gewerkt door de ministeries. We verwachten deze nog dit jaar gepresenteerd te krijgen, zodat we dit zo spoedig mogelijk kunnen voorleggen na de decriminalisering in de eerste pijler.”
Een medicinale kweker mag niet leveren aan een Cannabis Club. Een Club is een vehikel om zelf te kunnen kweken wanneer je daar geen tijd of plek voor hebt.

Cannabis en verkeer

Volker Wissing (Minister van verkeer) is gepord om de regelingen in het verkeer te toetsen en de grenswaarde aan te passen. De commissie zal waarschijnlijk in oktober een resultaat hebben. Als het resultaat voor bijvoorbeeld het aanpassen van de grenswaarde THC in bloed bekend is geworden in diens advies, dan proberen we dit mee te nemen, bijvoorbeeld als voorstel wat dan kan worden meegenomen bij een update van de verkeerswetgeving.

Alles voor niks na verkiezingen 2025?

Ja, die kans is er. Zoals altijd voor een nieuwe regering geldt kan er van alles teruggedraaid worden. Ik verwacht het echter niet, aangezien er zich weinig zal veranderen qua consumptie wanneer decriminalisering weer ongedaan gemaakt wordt.

Juist in de tweede pijler ontstaat de kans om legale telers als Demecan te laten leveren aan speciaalzaken. Zo is juist toezicht beter dan tot nu toe en we kunnen ons niet voorstellen dat een nieuwe sector door de CDU/CSU ongedaan gemaakt wordt als men ziet hoeveel dit kan bijdragen aan de staatskas en rust in het land.

Met zo’n 90% zekerheid verwacht ik dat we de door onszelf opgelegde deadlines halen en de wetgeving per 1 januari of misschien al kerstmis op 24 december in kracht zien.

MaandDagVerwachte actie
Oktober1e weekEerste lezing wetsvoorstel in Bondsdag
November1e week2e en/of 3e lezing, indienen definitieve wetsvoorstel
December15Uiterlijke datum aanbieden wetsvoorstel aan Bundesrat ter kennisgeving
December16-29Verwachte ondertekening nieuwe wet door Bondspresident (30 en 31 December zijn in het weekend, red.)
Januari1Verwachte datum waarop decriminalisering een feit is.