Amerikaanse politie verrichte ruim kwart miljoen cannabis-arrestaties in 2022 volgens FBI data

Nieuwe gegevens van de FBI tonen meer dan een kwart miljoen cannabis-gerelateerde arrestaties in de VS in 2022, waarvan 92% uitsluitend voor cannabisbezit.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Volgens gegevens samengesteld door de FBI’s Crime Data Explorer, hebben wetshandhavingsinstanties in de Verenigde Staten in 2022 meer dan een kwart miljoen arrestaties verricht voor cannabis-gerelateerde overtredingen. Deze onthullende statistieken, die onlangs zijn bijgewerkt, werpen een licht op de voortdurende strijd rond cannabis in het land.

Steeds meer arrestaties voor cannabisbezit

Het rapport onthulde dat er in 2022 minstens 227.108 arrestaties werden gedaan voor cannabis-overtredingen, waarvan 92 procent uitsluitend voor bezit was.

Hoewel dit cijfer een lichte stijging vertoont ten opzichte van 2021, toen de FBI 219.489 cannabis-arrestaties rapporteerde, wordt benadrukt dat deze aantallen waarschijnlijk onderschat zijn.

Dit komt doordat een aanzienlijk percentage van wetshandhavingsinstanties nog steeds geen gegevens rapporteert aan de FBI.

Onvolledige gegevens benadrukken hiaten in rapportage

In 2022 rapporteerde slechts 83 procent van de instanties, die samen 75 procent van de totale Amerikaanse bevolking vertegenwoordigen, hun gegevens aan de FBI.

Deze verbetering van 20 procent ten opzichte van 2021 roept vragen op over de redenen achter de stijging van het aantal gerapporteerde arrestaties voor cannabisbezit. Het is onduidelijk of dit te wijten is aan veranderingen in het politiebeleid, een groter aantal rapporterende instanties, of beide.

De onduidelijkheid wordt verder versterkt door inconsistenties in de gepubliceerde gegevens, die soms afwijken van de ruwe data in gedownloade zip-bestanden.

Legaliseringsbeweging in de VS blijft groeien

Ondanks deze cijfers blijft de legalisatiebeweging in de Verenigde Staten aan kracht winnen. Sinds 2012 hebben 23 staten en het District of Columbia cannabis voor volwassenen gelegaliseerd. Bovendien zullen de kiezers in Ohio in november een soortgelijke legalisatiemaatregel in overweging nemen.

NORML’s plaatsvervangend directeur, Paul Armentano, merkte op: “Hoewel er duidelijk een langetermijndaling is in het totale aantal cannabis-gerelateerde arrestaties in het hele land, is het ontmoedigend dat er nog steeds aanzienlijke lacunes zijn in de beschikbare informatie. Op een moment dat kiezers en hun gekozen functionarissen landelijk de cannabisbeleid van de staat en de federale overheid heroverwegen, is het ondenkbaar dat overheidsinstanties niet in staat zijn om explicietere gegevens te produceren over de geschatte kosten en omvang van het cannabisverbod in Amerika.”

Hij voegde eraan toe: “Desondanks blijkt zelfs uit deze onvolledige dataset dat inbeslagnames en vervolgingen van cannabis nog steeds een belangrijke drijfveer zijn voor de handhaving van de drugsoorlog in de Verenigde Staten. Honderdduizenden Amerikanen worden jaarlijks gearresteerd voor deze overtredingen, hoewel een meerderheid van de kiezers niet langer gelooft dat het verantwoorde gebruik van cannabis door volwassenen een misdaad zou moeten zijn.”