Marokkaanse ambtenaren stellen nieuwe leider van cannabisagentschap aan

Mohamed El Guerrouj is benoemd tot algemeen directeur van het Marokkaanse cannabisagentschap door de Marokkaanse koning.

0
Marokko cannabis hasj medicinale cannabis industriële hennep
- Advertentie -

Mohamed El Guerrouj, die sinds september 2022 fungeerde als interim-directeur van de Marokkaanse Nationale Instantie voor de Regulering van Cannabis Gerelateerde Activiteiten (ANRAC), heeft recentelijk de titel van algemeen directeur gekregen van de Marokkaanse koning Mohammed VI. Deze benoeming, aangekondigd op 19 oktober, markeert een belangrijke ontwikkeling in Marokko’s cannabisindustrie en regelgeving.

Ervaren Agronoom en Beleidsmaker krijgt topfunctie

Volgens Morocco World News vond de aankondiging plaats tijdens een vergadering tussen koning Mohammed VI en een raad van ministers om de Marokko 2024 Financiële Wet, internationale overeenkomsten en benoemingen voor officiële functies te bespreken. El Guerrouj heeft een lange loopbaan achter de rug met uitgebreide ervaring in landbouw en ontwikkeling. Hij is afgestudeerd aan het Hassan II Instituut voor Landbouwkunde en Diergeneeskunde in Rabat, Marokko, en het Nationaal Instituut voor Landbouw in Parijs-Grignon, Frankrijk.

In de loop der jaren bekleedde hij verschillende belangrijke functies, waaronder directeur van het Technisch Departement bij SOGETA in 1991 en functies bij het Ministerie van Landbouw, de Cereals Afdeling bij de Centrale Directie van Plantproductie, Provinciaal Directeur van Landbouw, Hoofd van de Afdeling Internationale Samenwerking, en Directeur van Projectbeheer bij het Agentschap voor Landbouwontwikkeling. Hij fungeerde ook als interim-directeur van ANRAC vanaf september 2022.

ANRAC: Regulator voor Marokko’s Groeiende Cannabissector

ANRAC werd opgericht in 2022 met als doel toezicht te houden op alle aspecten van de Marokkaanse cannabisindustrie, waaronder teelt, certificering/licentieverlening, marketing, verwerking en fabricage. In juni 2022 hield ANRAC zijn eerste vergadering.

Tegen oktober 2022 had ANRAC de eerste 10 vergunningen voor cannabisproductie afgegeven en bedrijven gemachtigd om “cannabisderivaten voor farmaceutische, medische en industriële doeleinden te vermarkten en exporteren”. Hierdoor wordt cannabisproductie en -verwerking mogelijk gemaakt door landbouwcollectieven.

Dit nieuws is een belangrijke mijlpaal in de legale ontwikkeling van de Marokkaanse cannabisindustrie, die werd geïnitieerd door Wet 13-21 in 2021, die medicinale cannabis legaliseerde en ruimte bood voor industriële en cosmetische toepassingen.

Een nieuw tijdperk voor de Marokkaanse cannabisindustrie begint onder El Guerrouj’s leiderschap

Met de benoeming van Mohamed El Guerrouj als algemeen directeur van ANRAC staat Marokko aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de regulering en ontwikkeling van de cannabisindustrie. De Marokkaanse regering heeft al stappen gezet om de sector te reguleren en te ondersteunen, waaronder de goedkeuring van het bouwen van het eerste testlaboratorium, genaamd Bio Cannat, een van de tien oorspronkelijke bedrijven die een vergunning van ANRAC hebben ontvangen.

Eerder deze maand werd daarnaast bekend dat ANRAC had aangekondigd plannen te hebben voor een prospectiereis naar Nederland.