Amerikaanse senatoren introduceren wederom wetgeving om cannabis te legaliseren

Democratische senatoren in de Verenigde Staten hebben eerder deze week wetgeving geïntroduceerd om cannabis op federaal niveau te legaliseren.

0
cannabis legalisatie legale cannabis verkoop Californië cbd onderzoek lever cannabis bezorging GW Pharma Sativex MS
- Advertentie -

Op woensdag hebben de Amerikaanse meerderheidsleider van de Senaat Chuck Schumer (D-NY), de voorzitter van de Senaatscommissie Financiën Ron Wyden (D-OR) en senator Cory Booker (D-NJ) samen met een coalitie van andere Democratische senatoren officieel een wetsvoorstel ingediend (PDF) om cannabis op federaal niveau te legaliseren. Dit komt één dag nadat het ministerie van Justitie aankondigde dat het stappen onderneemt om cannabis te herindelen in een historische beleidswijziging. Tijdens een persconferentie op woensdag onthulden de senatoren de Cannabis Administration and Opportunity Act (CAOA).

 

Veiligheid, onderzoek en rechtvaardigheid prioriteit

Senator Schumer benadrukte tijdens de persconferentie het belang van de CAOA, waarbij hij verklaarde dat het tijd is dat de federale overheid zich aanpast aan de opvattingen van het Amerikaanse volk over cannabis.

Hij legde uit dat het wetsvoorstel een einde zou maken aan het federale verbod op cannabis, met prioriteit voor veiligheid, onderzoek, werknemersrechten en herstelrecht.

Senator Wyden voegde eraan toe dat de CAOA staten niet voorschrijft wat ze moeten doen, maar hen de middelen geeft om de wetten effectief uit te voeren die hun kiezers en wetgevers kiezen.

Voortgang en uitdagingen in de weg naar hervorming

Hoewel de CAOA grotendeels identiek is aan een eerdere versie die de senatoren in 2022 introduceerden, is de taal met betrekking tot eerlijke aanwerving in de banksector verwijderd omdat dit probleem al is aangepakt in de meest recente National Defense Authorization Act (NDAA).

Senator Schumer benadrukte in een toespraak op de vloer van de Senaat dat de CAOA een “omvattende en noodzakelijke update van de aanpak van de federale overheid ten aanzien van cannabis” is.

Hij drong er bij het Congres op aan om zijn voorbeeld te volgen en het federale verbod op cannabis te beëindigen.

CAOA werd geïntroduceerd met in totaal 18 oorspronkelijke mede-indieners. Naast het trio dat het wetsvoorstel leidt, hebben de andere leden die hebben ondertekend zijn Sens. Patty Murray (D-WA), Jeff Merkley (D-OR), Kirsten Gillibrand (D-NY), Elizabeth Warren (D-MA), Ed Markey (D-MA), Michael Bennet (D-CO), Gary Peters (D-MI), Tina Smith (D-MN), John Hickenlooper (D-CO), Ben Ray Luján (D-NM), Alex Padilla (D-CA), Peter Welch (D-VT), Raphael Warnock (D-GA), John Fetterman (D-PA) en Laphonza Butler (D-CA).

Belangrijkste punten uit de Cannabis Administration and Opportunity Act (CAOA)

Onderstaand de belangrijkste punten van het ingediende wetsvoorstel (PDF):

  • Vereisen dat de procureur-generaal binnen 180 dagen na inwerkingtreding een regel finaliseert om cannabis uit de CSA te verwijderen.
  • Een federale accijns van 5 procent opleggen op kleine tot middelgrote cannabisproducenten, die geleidelijk zou stijgen naar 12,5 procent na vijf jaar. Voor grote bedrijven zou de belasting beginnen bij 10 procent en toenemen tot een maximum van 25 procent.
  • Alleen personen van 21 jaar en ouder zouden recreatieve cannabisproducten mogen kopen, zoals al het beleid is in staten die hebben gelegaliseerd voor volwassen gebruik.
  • De dossiers van mensen met lage, federale cannabisovertredingen zouden binnen een jaar na de inwerkingtreding worden uitgewist, terwijl degenen die momenteel gevangen zitten vanwege cannabis de rechtbanken om verlichting zouden kunnen verzoeken.
  • Een federaal regelgevend kader creëren voor de cannabisindustrie, waarbij de Food and Drug Administration (FDA), het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) en het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) allemaal een belangrijke rol spelen.
  • Binnen de FDA zou er een Center for Cannabis Products zijn dat verantwoordelijk is voor het reguleren van “de productie, etikettering, distributie, verkoop en andere productie- en detailhandelselementen van de cannabisindustrie”, volgens een samenvatting.
  • Het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) zou nieuwe richtlijnen moeten bijwerken of uitvaardigen waarin aan banken en kredietinstellingen wordt verduidelijkt dat de beleidswijziging betekent dat zij wettelijk legitieme cannabisbedrijven kunnen bedienen.
  • Staten zouden ervoor kunnen kiezen om de productie en verkoop van cannabis te blijven verbieden, maar zij zouden niet de transport van cannabisproducten tussen legale staten door hun rechtsgebieden kunnen voorkomen.
  • Federale wetten zouden nog steeds de handel verbieden in staten die cannabis verbieden en in legale staten die wetten voor handel opleggen.
  • Een subsidieprogramma oprichten om non-profitorganisaties te financieren die beroepsopleiding, herintredingsdiensten en juridische bijstand verlenen. Het programma zou worden beheerd door een nieuw Cannabis Justice Office onder het ministerie van Justitie.

Het wetsvoorstel is overigens een update van eerdere wetgeving, die in 2022 door grotendeels dezelfde Democratische senatoren werd geïntroduceerd.