Bedrocan opent eigen cannabisonderzoekscentrum in Utrecht

Bedrocan is een eigen cannabisonderzoekscentrum gestart waar klinisch onderzoek verricht gaat worden in Utrecht.

0
Reizen Waes Vlaanderen Bedrocan bezoek
Screenshot uit het programma Reizen Waes op bezoek bij Bedrocan.
- Advertentie -

De enige legale medicinale cannabis teler van Nederland, Bedrocan, maakte gisteren in een persbericht bekend dat het een eigen cannabisonderzoekscentrum is gestart waar klinisch onderzoek verricht gaat worden naar de werking van de eigen cannabisproducten, die geproduceerd worden in opdracht van de Nederlandse overheid. De Nederlandse cannabinoïden-onderzoeker Matthijs Bossong is aangetrokken om het onderzoekscentrum Clinical Research Unit in Utrecht te leiden.

Eerste studie is al goedgekeurd door de medische ethische commissie

De Clinical Research Unit was een lang gekoesterde wens van Bedrocan’s Chief Scientific Officer Mikael Kowal: “Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan met de door ons geproduceerde cannabisproducten, maar het zijn de onderzoekers die bepalen wat er onderzocht wordt. Door ons eigen onderzoek te doen, bepalen wij de richting.”

De eerste studie is al goedgekeurd door de medisch ethische commissie. Mikael: “We nemen de producten Bedrocan® en Bediol® onder de loep. De studie zal de risicofactoren van het gebruik van cannabis bepalen en hopelijk dienen als een leidraad voor patiënten over hoe ze deze producten veilig kunnen gebruiken, d.w.z. op een manier die geen angst of psychotische symptomen veroorzaakt.”

Het plan voor de toekomst is om een samenhangend klinisch onderzoeksprogramma samen te stellen dat een specifieke medische indicatie aanpakt, zoals chronische neuropathische pijn. Matthijs Bossong hierover: “Door mijn jarenlange ervaring als onderzoeker ben ik ervan overtuigd dat medicinale cannabis kan helpen bij bepaalde aandoeningen, waaronder chronische pijn. Het probleem met klinisch onderzoek met cannabis is echter dat er grote verschillen bestaan tussen de onderzoeken. Zo kunnen de toedieningswijze, dosering en cannabissamenstelling variëren, waardoor de resultaten lastig te interpreteren zijn. We gaan onderzoek doen met de gestandaardiseerde producten van Bedrocan, wat hopelijk zal bijdragen aan de bereidheid van artsen om medicinale cannabis voor te schrijven.”

CEO Jaap Erkelens is zeer tevreden met de opening van het cannabisonderzoekscentrum in Utrecht: “We kunnen nu gericht onderzoek doen naar de effecten van de cannabisproducten die wij in opdracht van de Nederlandse overheid produceren. Dat is de enige manier om bij regelgevende instanties officiële erkenning te krijgen voor veiligheid en werkzaamheid van onze producten. Dit is iets waar wij als bedrijf altijd al naar hebben gestreefd, en nu met de opening van de Clinical Research Unit komt dat een stap dichterbij.”

Binnenkort opent Bedrocan in Denemarken een gloednieuwe productiefaciliteit.