Begrotingscommissie Bundestag zet minister onder druk om cannabiswet

Als de wet om cannabis te legaliseren dit jaar niet wordt aangenomen, zullen de fondsen voor de public relations van het ministerie van Volksgezondheid tijdelijk worden bevroren.

0
Cannabis legalisering Duitsland

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat de legalisering van cannabis in Duitsland in de maak is. Vorige week deed de begrotingscommissie van de Bundestag, het parlement van de Bondsrepubliek Duitsland, er nog een schepje bovenop. Als de wet om cannabis te legaliseren dit jaar niet wordt aangenomen, zullen de fondsen voor de public relations van het ministerie van Volksgezondheid tijdelijk worden bevroren.

Begrotingscommissie Bundestag: geen fondsen voor PR ministerie van Volksgezondheid als cannabiswet niet wordt aangenomen dit jaar

In het regeerakkoord van de stoplichtcoalitie, zonder de christenen van het CDU, kondigde de coalitie al de legalisering van de verkoop van cannabis aan:

We introduceren de gecontroleerde levering van cannabis voor recreatief gebruik aan volwassenen in winkels met vergunning. Daardoor wordt de kwaliteit gecontroleerd, wordt de distributie van vervuilde producten verhinderd en de bescherming van minderjarigen gewaarborgd. We evalueren de wet na vier jaar op maatschappelijk gevolgen. We maken modellen voor het laten testen van drugs en maatregelen voor harm reduction mogelijk en breiden deze uit.

Recentelijk liet Lauterbach weten dat presentatie van het cannabis legalisatie wetsontwerp in Duitsland zal plaatsvinden in de tweede helft van dit jaar, dat terwijl een week later juist de justitieminister liet weten dat het realistisch haalbaar is dat het wetsvoorstel al begin 2023 geïmplementeerd zal worden.

Mogelijk met het toestaan van thuisteelt. Die Grünen en de FDP zien cannabis thuisteelt in Duitsland namelijk wel zitten als onderdeel van de aanstaande regulering bleek recentelijk. En ook bij de SPD is er beweging.

Maar het kan gerust een bijzondere gang van zaken doen worden genoemd, zoals Alfredo Pascual opmerkte op Twitter.

Vrij vertaald:

Ik neem aan dat er twee manieren zijn om dit te lezen?
1) Het lijkt erop dat de begrotingscommissie van de Bundestag zeer toegewijd is aan legalisatie.
2) het lijkt erop dat het ministerie van Volksgezondheid niet zo toegewijd is, anders zou die druk (die bijna op chantage lijkt) niet nodig zijn?

Naar het antwoord daarop is het vooralsnog gissen. Maar er heerst een duidelijk gevoel van urgentie bij vele van onze oosterburen.