Blowverbod in de oude binnenstad van Amsterdam vanaf half mei

Voorlopig zal er alleen een blowverbod gelden, maar de gemeente onderzoekt nog of een afhaalverbod voor cannabis van 16.00 uur tot 01.00 uur van donderdag tot en met zondag juridisch haalbaar en handhaafbaar is. 

0
august de loor vrouwen cannabisindustrie simone van breda
- Advertentie -

Vanaf half mei gaat er een blowverbod gelden in de oude binnenstad van Amsterdam maakte eerder vandaag burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) bekend via een persbericht. Het blowverbod is onderdeel van een serie maatregelen om de overlast van toeristen tegen te gaan.

Blowverbod op de Amsterdamse wallen vanaf half mei, gemeente onderzoekt mogelijkheden afhaalverbod

In het persbericht is te lezen:

Het verbod op gebruik van softdrugs in de openbare ruimte moet de overlast verminderen. Het college gaat daarnaast onderzoeken of een afhaalverbod voor softdrugs van 16.00 uur tot 01.00 uur van donderdag tot en met zondag juridisch haalbaar en handhaafbaar is. Als de overlast niet voldoende afneemt met het blowverbod, zal er ook worden gekeken naar de mogelijkheden om blowen op terrassen bij coffeeshops in het gebied te verbieden.

Voorlopig zal er dus alleen een blowverbod gelden, maar de gemeente onderzoekt nog of een afhaalverbod voor cannabis van 16.00 uur tot 01.00 uur van donderdag tot en met zondag juridisch haalbaar en handhaafbaar is.

De plannen komen niet geheel uit de lucht vallen. Die werden namelijk eind november ook al gepresenteerd door wethouder Sofyan Mbarki (Binnenstad, PvdA).

Aanleiding voor de maatregelen is het volksinitiatief Amsterdam heeft een keuze, dat in 2020 30.000 steunbetuigingen kreeg.

Het enige lichtpuntje is wellicht wat er juist niet is genoemd, namelijk een ingezetenen criterium (i-criterium) om toeristen te weren van de coffeeshops. Dat lijkt er voorlopig niet te komen.

Update, 10 februari 2023: in onderstaande Tweet ook de brief van de burgemeester.