Nieuw plan Amsterdam: eerdere sluitingstijden coffeeshops, blowverboden

Het enige lichtpuntje is wellicht wat er niet is genoemd, namelijk een ingezetenen criterium (i-criterium) om toeristen te weren van de coffeeshops.

0
coffeeshop roken joint
Afbeelding gegenereerd door het gebruik van Dall-E (AI).
- Advertentie -

Het college van Burgemeesters en Wethouders van Amsterdam heeft een visie op toerisme opgesteld. Zoals je kunt verwachten, zitten er ook cannabis-gerelateerde voorstellen bij. Zo stellen ze blowverboden in verschillende delen van de stad voor, maar overwegen ze ook om coffeeshops van donderdag tot en met zondag al om 16:00 te laten sluiten.

Blowverboden in verschillende delen van Amsterdam en mogelijk eerdere sluitingstijden coffeeshops (16:00) van donderdag tot en met zondag

Volgens Het Parool horen tot de plannen van wethouder Sofyan Mbarki (Binnenstad, PvdA) dat hij wil kijken of er ‘een verbod moet komen op het verkopen van hasj en wiet na 16.00 uur, van donderdag tot zondag, zoals dat nu al geldt voor alcohol.’

Echter staat dit voorstel niet in het document visie Bezoekerseconomie in Amsterdam 2035 (PDF). Daarin is het woord ‘coffeeshops’ maar één keer genoemd.

Wel valt er op de website van de gemeente Amsterdam over de plannen wat te lezen als het gaat om blowverboden:

  • Een blowverbod in bepaalde delen van de binnenstad, gekoppeld aan het alcoholverbod.

Aanleiding voor de visie is het volksinitiatief Amsterdam heeft een keuze, dat in 2020 30.000 steunbetuigingen kreeg.

Reacties op het Amsterdamse voorstel

Op de Tweets van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod kwamen dan ook direct zoals verwacht reacties binnen.

Zo reageerde Tom Blickman, Drug policy reform expert bij het Transnational Institute (TNI), met het volgende:

“… en het aanpakken van overlastgevende vrijgezellenfeesten. Misschien ook beter om de als afhaalloketten vermomde coffeeshops te verbieden, en consumptie in de coffeeshop uit te sluiten van blowverbod.” Hij vervolgde: “En misschien zouden de coffeeshops zich eens moeten buigen over een ‘cannabis etiquette’: niet zomaar overal een joint opsteken bv. Dat was decennialang een ongeschreven regel …”

Daar was Derrick Bergman van stichting VOC het echter niet mee eens:

“Nog meer coffeeshops sluiten leidt tot nog meer drukte bij overgebleven shops. En gezien de aard van de overlast ligt alcohol etiquette door kroegen en andere drankverkopers meer voor de hand dan cannabis etiquette door coffeeshops. Uitzondering tabakswet voor shops is win-win.”

Waarop Blickman reageerde:

“Het plan pakt ook de alcoholoverlast aan. Je kan niet de hele tijd alcoholoverlast gebruiken om ook niet te pleiten dat coffeeshops en cannabisgebruikers wel degelijk mee kunnen helpen de leefbaarheid in de binnenstad weer te herstellen.” Hij vervolgde: “Bovendien kunnen de afhaalloketten weer gewoon coffeeshops worden.”

En Bergman het slotwoord had:

“Absoluut waar. Maar om ze te verbieden / sluiten als ze dat niet doen gaat wat ver.”

Ingezetenen criterium (i-criterium) niet genoemd

Het enige lichtpuntje is wellicht wat er niet is genoemd, namelijk een ingezetenen criterium (i-criterium) om toeristen te weren van de coffeeshops, dat lang behoorde als onderdeel tot de plannen van driehoek van Amsterdam (Burgemeester, OM en Politie).