Cannabis-Stemwijzer verandert in Cannabis-Stemadvies onder druk van Pro Demos

De stemhulp is inmiddels meer dan 20.000 keer ingevuld.

0

De Cannabis-Stemwijzer moet de naam, logo en domeinnaam (de URL) wijzigen onder druk van een advocaat van Pro Demos in ‘Cannabis-Stemadvies’. Dat liet de stichting Stichting Maatschappij en Cannabis (SMC) weten in een persbericht. De stichting SMC voorziet al vele jaren de website www.cannabis-kieswijzer.nl van informatie omtrent alle verkiezingen en doet ook deze verkiezingen wederom aan opkomstbevordering. Op dit moment is de stichting daarnaast bezig met een tour door heel Nederland met de CannaStemBus.

Van Cannabis-Stemwijzer naar Cannabis-Stemadvies onder druk van Pro Demos

In het persbericht legt de stichting SMC uit dat “voor de Tweede Kamerverkiezingen een web-programma werd aangekocht zodat bezoekers, net als bij andere stemwijzers, middels het beantwoorden van vragen bij de partij(en) uitkomen die het dichtst bij hun wensen en idealen liggen. Om geen verwarring te scheppen met de website van de stichting cannabis-kieswijzer, waarop meer informatie te vinden is dan alleen een snel te doorlopen programma met vragen, is gekozen voor de naam cannabis-stemwijzer om dit onderscheid te kunnen maken.”

“(…)Volgens Pro Demos schept cannabis-stemwijzer verwarring(…)”

Wij denken dat het in beeld brengen van ons logo met cannabis-stemwijzer erop bij Lubach ertoe geleid heeft dat wij zijn aangeschreven door Stichting Pro Demos, die STEMWIJZER claimen als woordmerk en bij Benelux BOIP (Benelux Office for Intellectual Property) en als dusdanig hebben vastgelegd. Let wel dit gebeurde pas voor het eerst op 12 november 2020. Wij hebben dan wel op 12 maart 2011 de naam cannabis-stemwijzer vastgelegd bij Hostnet, maar hebben niet gedacht hiervan ook bij BeneLux BOIP als merknaam te moeten deponeren om er ook gebruik van de kunnen maken. Volgens Pro Demos schept cannabis-stemwijzer verwarring. Uit correspondentie met Pro Demos begrijpen we dat iedereen aangeschreven zal worden om stemwijzer niet meer te gebruiken, dat zijn er nogal wat.”

“(…)Schoorvoetend en onder voorbehoud zullen wij de naam maar aanpassen van cannabis-stemwijzer in cannabis-stemadvies”

Verder schrijven ze:

Onze stichting is veel te klein om rechtszaken te kunnen voeren, ook al denken wij dat Pro Demos niet het recht heeft op woordmerk, zeker niet als het al in de van Dale genoemd is, een argument waar men overigens in correspondentie met Pro Demos niet op is ingegaan. Inmiddels zijn we aangeschreven door een advocaat. Schoorvoetend en onder voorbehoud zullen wij de naam maar aanpassen van cannabis-stemwijzer in cannabis-stemadvies.”

Wie zijn Pro Demos?

“(…)Wij ervaren het in elk geval als een tegenwerking en niet als een samen iets doen voor onze democratie en zijn ook enigszins verontwaardigd”

In het persbericht sluit de stichting af met het volgende: “Wij vroegen ons natuurlijk af wie Pro Demos is, gingen op het internet zoeken en kwamen uit bij Huis voor Democratie en Rechtsstaat. Uit onze speurtocht blijkt dat onze doelstellingen inzake de verkiezingen zich niet veel van elkaar onderscheiden, echter ontdekten we ook dat een deel van hun inkomen bestaat uit subsidies van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer. Wij zien geen nut voor de democratie als Pro Demos het woordmerk STEMWIJZER.NL claimt, ook de datum (13-11-2020) van de claim op het woordmerk deed ons tot nadenken brengen wat nou de bedoeling is van Pro Demos en of subsidies daarvoor bestemd zijn om het woordmerk stemwijzer – te vinden in de van Dale – te claimen, dan wel aan dure advocatenuren en rechtszaken te besteden. Teneinde wordt stemwijzer door talloze partijen die zich bezig houden met opkomstbevordering en verkiezingen of bij andere projecten waar een keuze gevraagd is gebruikt. Wij ervaren het in elk geval als een tegenwerking en niet als een samen iets doen voor onze democratie en zijn ook enigszins verontwaardigd.”

De cannabis stemwijzer cannabis stemadvies is inmiddels meer dan 20.000 keer ingevuld. De link cannabis-stemwijzer.nl zal overigens blijven werken, maar zal automatisch (gaan) doorsturen naar cannabis-stemadvies.nl