Tijdens het Tweede Kamer schaakspel, gebeurt het in de Eerste Kamer voor de Wietwet

Terwijl alle aandacht gaat naar de aanstaande Tweede Kamer verkiezingen, kan het voor de Wietwet van Vera Bergkamp afgemaakt worden in de Eerste Kamer.

0
Eerste Kamer wietwet vera bergkamp
Op deze mensen hun schouders rust de taak om voor de bevrijding te kiezen. Foto via Twitter account Eerste Kamer.
- Advertentie -

Iedereen weet het nu wel onderhand: de campagnes voor de Tweede Kamer verkiezingen van 2021 zijn bijna tot een eind gekomen met alleen het daadwerkelijk uitbrengen van je stem nog morgen op 17 maart (tenzij je dat al eerder hebt kunnen doen uiteraard). Maar naast dat ik graag een cannabis-vriendelijke uitslag zouden willen zien in de Tweede Kamer verkiezingen, kijk ik met spanning naar de Wietwet in de Eerste Kamer.

Commissie besluit brief te sturen aan de regering over hervatting initiatiefvoorstel-Bergkamp Wet gesloten coffeeshopketen

Vorige week is namelijk de Wietwet van Vera Bergkamp wederom in behandeling genomen in de Eerste Kamer en besproken in de vergadering commissie Justitie en Veiligheid (J&V) van 9 maart 2021. Mevrouw M.M. de Boer (GroenLinks) is voorzitter van de commissie, ondervoorzitter is de heer H. Otten (Fractie-Otten).

In de korte aantekeningen van de commissie vergadering is het volgende te lezen:

Initiatiefvoorstel-Bergkamp Wet gesloten coffeeshopketen

De commissie besluit een brief te sturen aan de regering over de hervatting van de behandeling van het initiatiefvoorstel.

De brief is ons ook toegekomen en hieronder in zijn volledigheid te lezen.

brief eerste kamer wietwet commissie grapperhaus veiligheid en justitie initiatiefvoorstel-Bergkamp Wet gesloten coffeeshopketen
PDF: Eerste Kamer

Reden voor het weer in behandeling nemen van de Wietwet is volgens Vera Bergkamp (D66) dat het te traag gaat met de wietproef.

Hoe staat de steun in de Eerste Kamer er voor?

In de Eerste Kamer zijn in totaal 75 zetels, waarvan de verdeling op dit moment is als volgt inclusief hun verwachte stemming:

Partij Eerste KamerZetels
Voor
Zetels
Tegen
VVD
12
CDA
9
GroenLinks
8
Fractie-Nanninga
8 onbekend
D66
7
PvdA
6
PVV
5
SP
4
ChristenUnie
4
PvdD
3
50Plus
2
FvD
2 onbekend
SGP
2
Fractie Otten
2 onbekend
OSF
1 onbekend
Totaal:
30
32
Onbekend:
13

Het is een vraagteken voor het Forum voor Democratie en de inmiddels grotere afsplitsing Fractie-Nanninga (JA21 in de Tweede Kamer verkiezingen) en de Fractie-Otten.

Voor een meerderheid in de Eerste Kamer zijn 38 zetels nodig. Die zou moeten bereikt kunnen worden mits de Fractie-Nanninga instemt. Via Twitter is haar al om een reactie gevraagd:

Dat klinkt hoopvol. Immers, Fractie-Nanninga en Fractie-Otten zijn afsplitsingen van Forum voor Democratie, die volgens de Cannabis Kieswijzer zijn “voor modernisering van het softdrugsbeleid en geleidelijke legalisering van softdrugs. FvD is voor meer aandacht voor verslavingsbehandeling en wil overlast harder aanpakken.”

De Wietwet zou legale toevoer mogelijk maken aan de coffeeshops en daarmee de achterdeur problematiek landelijk oplossen, evenals het mogelijk maken van medicinale thuisteelt dankzij een amendement van Liesbeth van Tongeren (GroenLinks).

Hulp voor de leden van de Eerste Kamer (en geïnteresseerden)

Hulp voor de leden van de Eerste Kamer komt van ‘onze’ Jef Martens die vorige week naar aanleiding van de behandeling van de initiatiefwet een spiekbriefje schreef en hier publiceerde (een spiekbriefje van een leestijd van 10 minuten welteverstaan), inclusief twee interessante tabellen. Waaronder de volgende over de verschillen tussen het huidige gedoogbeleid, het wietexperiment en het initiatiefvoorstel-Bergkamp Wet gesloten coffeeshopketen.

Tabel met effect gedoogbeleid vs experiment gesloten coffeeshopketen vs wietwet
Tabel met effect gedoogbeleid, experiment gesloten coffeeshopketen en wietwet op verschillende onderwerpen

Ga vooral stemmen

Dus ondanks dat iedereen het over de Tweede Kamer heeft nu, in de Eerste Kamer kan het allemaal afgemaakt worden. We gaan het dan ook op de voet blijven volgen. Maar, dat betekent niet dat je de Tweede Kamer verkiezingen kan laten schieten.

Eerste Kamer wietwet energielabel tweede kamer verkiezingen cannabis vriendelijk stemmen

In een opzicht zegt het energielabel genoeg, maar voor de verdieping doe vooral de Cannabis Kieswijzer en bijbehorende Cannabis Stemwijzer en geef de plant jouw stem (morgen)!

In de tussentijd, kan je nog de CannaStemBus livestream kijken. Na de ochtend en middag vanaf het Plein in Den Haag, kan je ook een uitslagenavond livestream verwachten van de bus tot omstreeks middernacht (onder voorbehoud).