Nieuwe column Gweedo: ‘Op stap met de CannaStemBus’

Gweedo volgde afgelopen vrijdag 12 maart de CannaStemBus naar Maastricht en Roermond en doet een oproep om te gaan stemmen.

0
CannaStemBus Maastricht Gweedo column
- Advertentie -

Van 1 tot 17 maart rijdt de CannaStemBus door het land. Met als doel, een grote campagne om de cannabis consument naar het stemhokje te krijgen komende verkiezingen. Het tourschema van de CannaStemBus was al enige tijd bekend. Op 12 maart zou de bus het zuiden van ons land bezoeken. Dus ik had deze dag al geruime tijd vrij gehouden om een bezoekje te brengen aan Maastricht en Roermond waar de bus zou stoppen.

First stop: Coffeeshop Rastafarihouse Boni in Maastricht

Na een interessant en openhartig interview met eigenaresse van coffeeshop Pink op de livestream onderweg naar Maastricht, was de eerste stop bij coffeeshop Rastafarihouse Boni. Een shop waar ik warme gevoelen bij heb. Oscar, net als mijn vader, kwam uit Suriname en is veel te vroeg van ons heen gegaan. Dus bij Boni voelde ik me altijd thuis. Lekker blowen en naar de reggaemuziek luisteren die hij draaide op zijn platenspeler. Hier is ook mijn liefde voor vinyl ontstaan.

(…) bij Boni voelde ik me altijd thuis

Het is nu zijn dochter die de coffeeshop runt en dat doet ze goed. Zij was de eerste gast bij de stadstour door Maastricht. Gelijk al twee ijzersterke vrouwen aan het woord die dag. Toen ik bij haar winkel aan kwam lopen stond de CannaStemBus al op de stoep en kreeg al veel aandacht. Zelfs de lokale krant De Limburger had er een journalist op afgestuurd. Helaas was er in de krant niets van terug te lezen. Er werden cannabiskranten uitgedeeld en stickers geplakt. De stadstour ging van start. Ik reed mee in de auto die de CannaStemBus door de stad leidde.

Second stop: Growshop Organic Earth in Maastricht

Halverwege de tour was het de beurt aan de eigenaar van Growshop Organic Earth. Altijd leuk om hem te horen praten. Ook al zat ik in de auto vóór de bus, via de livestream was natuurlijk alles te volgen. Bij zijn verhalen van vroeger kwamen bij mij ook de herinneringen boven. Zelf heb ik in het verleden ook een aantal jaren in Maastricht gewoond. We reden met de bus door het industriegebied van de cementfabriek. In die tijd zijn daar veel illegale dansfeesten gehouden. Het is ook de periode waaruit wij elkaar kennen. De tour eindigde ook bij Organic Earth. Hier was het tijd voor een korte pauze.

Gelukkig, want een sanitaire stop was op dat moment zeer gewenst. Het interieur van de growshop heeft nog niet zo lang geleden een verandering ondergaan. Dit had ik nog niet gezien, maar het zag er mooi en fris uit. Een broodje, een kopje koffie, een dikke joint, kortom een goede lunch! Nog even wat gebabbeld met de andere aanwezigen en de boel moest weer ingepakt worden om naar de volgende bestemming te gaan.

“Wat wil ik nog meer? Ik kan lekker blowen. Ik heb een chauffeur. En ik doe wat ik het liefste doe, de hele dag praten over cannabis!”

Omdat ik ook de eerdere live streams had gevolgd, kon ik het niet laten om voorzitter van Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod en presentator van de CannaStemBus tour, Derrick Bergman, een groot compliment te maken over zijn optreden van de afgelopen dagen.

“Ja,” zei hij. “Wat wil ik nog meer? Ik kan lekker blowen. Ik heb een chauffeur. En ik doe wat ik het liefste doe, de hele dag praten over cannabis!”

CannaStemBus Derrick Bergman tour Maastricht Roermond column Gweedo

Third stop: Sky Coffeeshop in Roermond

Next stop was Sky coffeeshop in Roermond voor een interview met de eigenaar. Ondanks het slechte weer was het er druk en de bus kreeg heel wat aandacht.

“Welke partij is dat?” heb ik meerdere malen horen vragen.

Misschien wat voor de toekomst.

Naast Partij voor de Dieren, een Partij voor de Planten…

Fourth stop: het stemkhokje!

Nee, even alle gekkigheid op een stokje, ik vind het een goed initiatief. Want de onwetendheid over alle facetten van cannabis is nog bij heel veel mensen aanwezig! Bekijk in ieder geval de standpunten van de deelnemende politieke partijen, kijk wat jou aanspreekt en ga stemmen. Dat is jouw recht en misschien wordt ooit de plant ons recht.

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland, en te volgen via Instagram op @g_weedoKlik hier voor eerdere columns van Gweedo. Waaronder die over een andere Hennep Held: Doede de Jong. Vandaag doet de CannaStemBus Tilburg en Breda aan. Volg de tocht via de livestream op cannastembus.nl of bekijk de livestream in Maastricht en Roermond terug.