CDA Groningen wil coffeeshops weg van zichtbare plekken binnenstad

Het CDA rept over een 'uitwijkbeleid' door op termijn de coffeeshops in de binnenstad geen vergunning meer te geven.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De lokale CDA in Groningen wil dat de coffeeshops niet meer op zichtbare plekken in de binnenstad zijn te vinden. Reden daarvoor zijn de resultaten van een rioolonderzoek, waaruit bleek dat er hoge percentages van reststoffen van cocaïne- en cannabisgebruik werden geconstateerd.

CDA Groningen zou het liefst de coffeeshops uit de binnenstad verplaatsen, geloven nog in ‘stepping-stone’ theorie.

“Wat we zien is dat het gesprek over drugs is veranderd en het gebruik verder is genormaliseerd. Wat het CDA betreft, benadrukt het rioolwateronderzoek nog maar eens dat het echt tijd is om het tij te keren,” aldus CDA-raadslid Etkin Armut vorige week naar aanleiding van de presentatie van drie initiatiefvoorstellen.

“(…)Wat het CDA betreft, benadrukt het rioolwateronderzoek nog maar eens dat het echt tijd is om het tij te keren”

Het plan om de coffeeshops te verhuizen is één van de drie drugs gerelateerde initiatiefvoorstellen aan de gemeenteraad. Echter, voor de goede orde, het CDA is geen onderdeel van de coalitie in de gemeente Groningen. In de coalitie zitten namelijk GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie.

Het CDA rept over een ‘uitwijkbeleid’ door op termijn de coffeeshops in de binnenstad geen vergunning meer te geven. Want het CDA gelooft nog steeds in de ‘stepping-stone theorie’ die al lang en breed is ontkracht.

“Zoals tabakswaren tegenwoordig niet meer in het zicht liggen in de supermarkten en bijbehorende sluikreclame hierdoor wordt tegengegaan, willen wij door het minder zichtbaar plaatsen van coffeeshops de begindrempel verhogen,” stelt Armut.

Echt kans van slagen geven we het plan van het CDA niet. Helemaal ook omdat het in de peilingen voor het CDA er erg slecht aan toe gaat.

Groningen is overigens één van de tien gemeenten die deelnemen aan het Experiment gesloten coffeeshopketen.