Rechter kiest kant coffeeshop in Utrecht: Culture Boat wint van omwonenden

De rechter zag niets in de argumenten van de omwonenden.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Het gebeurt niet vaak dat de rechter de kant kiest van een coffeeshop, maar het is zeker niet onmogelijk. Toch was de zaak die aangespannen was door de omwonenden van de coffeeshop Culture Boat in Utrecht bijzonder als je kijkt naar de uitspraak van de rechter. De rechter gaf namelijk aan dat de omwonenden geen recht tot klagen hebben en verwerpt alle argumenten.

Coffeeshop Culture Boat krijgt steun van de rechter

De coffeeshop Culture Boat is een van de drijvende coffeeshops in Nederland en is gelegen in het centrum van Utrecht aan de Wittevrouwensingel. Omwonenden waren naar de rechter gestapt omdat ze overlast zouden ervaren en dachten dat de coffeeshop meerdere regels zou overtreden, maar kregen geen gelijk van de rechter.

Omwonenden waren naar de rechter gestapt omdat ze overlast zouden ervaren(…)

Een van die gedachtes was dat de Culture Boat in 2014 van eigenaar was veranderd, maar dat bleek niet zo te zijn en de boot mag daarom op zijn huidige plek blijven.

Een ander argument was dat de klanten van de coffeeshop voor overlast zouden zorgen, maar de rechter gaf volgens De Utrechtse Internet Courant aan dat het ‘in redelijkheid te verwachten is in de omgeving van een horecagelegenheid’. Oftewel: niet meer dan een café.

Hele rits aan argumenten verworpen

Andere argumenten gingen over affichering en het ingezetenen criterium (i-criterium). De rechter gaf aan dat de naam en het logo op de vlaggen niet genoeg waren om gezien te worden als overtreding van het afficheringsverbod, evenals het lichtsnoer. De omwonenden klaagden zelfs over het niet handhaven van het i-criterium, wat recentelijk in Amsterdam nog werd besproken maar gelukkig is afgeketst. De rechter liet weten dat dit alleen voor de grensgemeentes is. Er is ook geen sprake van overlast door drugstoerisme.

Daarnaast heeft de coffeeshop geen terras, maar de omwonenden klaagden dat bezoekers wel eens van de kade gebruik maken om daar koffie te drinken en een joint te roken. Volgens de rechter betekent dit niet dat de coffeeshop ook een terras exploiteert. Daarnaast zorgt de eigenaar ervoor dat bezoekers niet op de kade rond blijven hangen. De omwonenden hebben het tegendeel niet kunnen bewijzen, waardoor de rechter concludeerde dat de argumenten konden worden verworpen.

Als je een beetje onze coffeeshop berichtgeving leest, dan weet je wat een bijzondere rechtszaak en rechter dit is.