Waarom de minimale Coffeeshop leeftijd beter was op 16

Kinderen beginnen te experimenteren rond 16. De minimale coffeeshop leeftijd had beter op die leeftijd kunnen blijven.

0
aanmelding wietproef wietexperiment experiment gesloten coffeeshopketen assortiment jef martens analyse wietproef loting project c
- Advertentie -

Voor de meeste mensen is de eerste keer dat ze drugs proberen (meestal alcohol eerst) ergens tussen de 14 en 16 jaar oud. De meesten van hen doen het later prima in hun leven. En ja, er zal altijd een groep zijn die het niet goed doet, maar het heeft aantoonbaar meer te maken met de situatie thuis en niet met de drug. Alleen omdat je iemand met een keukenmes kunt doden, wil nog niet zeggen dat we keukenmessen moeten verbieden, toch?

Kinderen gaan experimenteren rond hun 16e

Persoonlijk nam ik tijdens Kerstmis mijn eerste drugs op 15,5-jarige leeftijd, toen de minimumleeftijd om alcohol te kopen in Nederland nog 16 was. Ik probeerde mijn eerste sigaret op 16-jarige leeftijd, maar ik vond het niet leuk en het werd nooit een gewoonte. Cannabis probeerde ik voor het eerst op 19-jarige leeftijd in mijn studentenhuis destijds.

Alleen omdat je iemand met een keukenmes kunt doden, wil nog niet zeggen dat we keukenmessen moeten verbieden, toch?

Drugsvoorlichting op scholen ging vooral over het veroordelen van drugsgebruik in het algemeen (als die voorlichting er al was), maar het weerhoudt tieners er niet van om te experimenteren. Door groepsdruk is de kans groot dat tieners gaan experimenteren met seks, drugs en alcohol.

En hoewel dit bezorgdheid oproept over drugs die de ontwikkeling van hersenen beïnvloeden, berekent het argument niet het risico dat tieners de ongecontroleerde zwarte markt op moeten en gaan. Een dealer houdt er geen rekening mee dat je beter niet meteen voor de sterkste cannabis moet gaan, of welke andere drugs dan ook.

Nederland had de minimumleeftijd om cannabis te kopen op 16-jarige leeftijd, tot 1994 toen ze het veranderden in 18. Net als alcohol, dat ze pas onlangs (2014) veranderden in 18.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar de minimumleeftijd om alcohol te kopen 21 is. En minderjarige alcoholmisbruik woedt in het hele land.

Dus wat is de oplossing?

Studies hebben aangetoond dat alcoholgebruik door minderjarigen veel slechter is voor het ontwikkelen van hersenen dan het gebruik van cannabis.

In het kader van gereguleerde cannabis zouden tieners op 16-jarige leeftijd cannabis moeten kunnen kopen in een coffeeshop. Maar er zou voor gekozen kunnen worden om sterkere cannabis alleen aan je worden verkocht als je de 21 bent gepasseerd. Dus wat blijft er over? Biologisch geteelde cannabis, met een gezonde balans van cannabinoïden (zoals THC en CBD).

Anderzijds geeft een recentelijk onderzoek in Canada de ideale minimum leeftijd aan van 19. Maar dat betekent niet, zoals eerder gemeld, dat jongeren onder de 19 niet zullen experimenteren.