Hoe lang nog tot een Nederlands cannabis bedrijf een beursgang maakt? | Column

Mauro vraagt zich hardop af in een nieuwe column hoe lang het nog gaat duren voordat een Nederlands cannabis bedrijf een beursgang maakt.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld
- Advertentie -

Het is ongeveer een jaar geleden dat ik flink wat uren aan het maken was om uiteindelijk deze destijds nieuwe website online te zetten op 1 juli. Maar het begon eigenlijk bij het uit interesse eens te kijken naar de beurs en het handelen in aandelen. Al snel ging ik ook eens de verschillende cannabis aandelen bekijken en ik besloot ze te volgen. Alleen verbaasde ik me er over dat er eigenlijk geen Nederlandstalige website is die puur en alleen over het zakelijke aspect van de cannabisindustrie bericht, en daarmee dus ook over deze bedrijven en hun aandelen. Tot mijn verbazing stond ik binnen een jaar al binnen in een legale kwekerij van een beursgenoteerd, buitenlands bedrijf. Maar hoe lang gaat het nog duren voordat een Nederlands cannabis bedrijf een beursgang gaat maken?

Zijn al beursgenoteerde cannabis bedrijven actief in Nederland

Het bijzondere is dat er wel degelijk beursgenoteerde cannabisbedrijven actief zijn in Nederland. Alleen die zijn opgericht in het buitenland, of zoals in twee gevallen door een overname. Om zo maar enkele te noemen die actief zijn in Nederland: Aurora Cannabis (NASDAQ:ACB), Greenlane (NASDAQ:GNLN) en sinds kort is ook High Tide (NASDAQ:HITI) op de NASDAQ te vinden.

veel meer dan alleen aan het kweken van wiet geld te verdienen in de cannabisindustrie

Goed, er zijn maar weinig bedrijven die überhaupt legale wiet op dit moment mogen kweken. Dus het zal hier in Nederland nog wel even duren. Anderzijds, Greenlane en High Tide verbouwen ook geen wiet. Er is dan ook aan veel meer dan alleen het kweken van wiet geld te verdienen in de cannabisindustrie.

Om een goed voorbeeld te geven: we berichtten op deze site ook graag over de analyses van Akerna (NASDAQ:KERN), een toonaangevende leverancier van software en ontwikkelaar van de eerste seed-to-sale enterprise resource planning (ERP) softwaretechnologie (MJ Platform®) voor de cannabisindustrie. Niet precies een wietkweker dus.

Beursgang moet geen doel an sich zijn

Het is ook zeker niet iets wat ik aanspoor of met mijn volle gewicht achter sta. Voor de goede orde: ik heb zelf geen aandelen en mijn cryptocurrency is ook al jaren geleden ingewisseld. Maar ergens is het wel een teken van de professionalisering van de branche. Ik kan verder zeer goed begrijpen dat een bedrijf privaat wilt blijven.

schulden maken en investeren

Aan de andere kant als je ziet op wat voor manier en schaal beursgenoteerde bedrijven (oneerlijk) kunnen concurreren op de ‘Amazon manier’. Dat wil zeggen: nauwelijks onder de streep geld verdienen (en belasting betalen, maar dat is een ander verhaal), vooral schulden maken en investeren om uiteindelijk het ‘Amazon punt’ te bereiken. Waarop het bedrijf in feite de monopolist is en zich geen zorgen meer hoeft te maken voor concurrentie.

Ver-van-mijn-bed-show?

Lekker dan, hoor ik je denken. Maar het gebeurt al. Dat is iets waar je al snel achter komt als je een beetje onderzoek gaat doen naar Canopy Growth Corporation (NASDAQ:CGC) bijvoorbeeld. Tik je Canopy Growth in op de KvK database rolt daar ook een Nederlands adres uit, om maar een voorbeeld te geven.

Het lijkt allemaal een ver-van-mijn-bed-show maar de groene toekomst is al lang gearriveerd op deze planeet. Nederland daarentegen, gaat vijf jaar aan de gang met het wietexperiment. Want de hoop op snelle landelijke invoering van de Wietwet met een nieuwe kabinet is klein. En als we dezelfde combinatie partijen krijgen als Rutte III, dan zit het er helemaal niet in.