Column Organic Earth: Spek de dealer niet, kweek je eigen wiet!

Alweer de tweede column van growshop Organic Earth uit Maastricht.

0
hplvd wietproef project c etten leur heerhugowaard
- Advertentie -

Er zijn vele redenen om zelfvoorzienend te zijn als het gaat om cannabis. Voor de recreatieve roker kan de eigen gekweekte ganja van betere kwaliteit zijn dan wat vindbaar is op de legale en/of illegale markt. De medicinale gebruiker is soms beter af met een strain die aansluit bij zijn eigen behoeftes dan die paar soortjes die in de apotheek verkrijgbaar zijn. Een andere reden om je eigen wiet te kweken is de prijs; het aanbod in de coffeeshop is niet voor iedereen betaalbaar.

Hobbykwekers blijven bestaan en ze zijn niet te stoppen

Het is geen geheim dat het kweken van je eigen tomaten en boontjes uit eigen tuin, de lekkerste oogst oplevert. Dat geldt uiteraard ook voor je eigen wietje.

Iemand die zijn eigen wiet kweekt heeft de totale controle over de hele groei-, bloei- en droogperiode

Iemand die zijn eigen wiet kweekt heeft de totale controle over de hele groei-, bloei- en droogperiode. De hobbykweker heeft de mogelijkheid om in elk deel van dit proces zijn beste beentje voor te zetten. In het begin zijn ze nog zo klein dat ze als baby’tjes vertroeteld dienen te worden. Als ze al wat groter worden willen ze op tijd water en een beetje voeding. En niet te vergeten dat, na het oogsten, de droogperiode van grote invloed is op smaak en geur van het eindprodukt. Drogen met de bladeren nog aan de plant, in het donker, met lichte ventilatie en geduld zal de betere kwaliteit opleveren.

Je kunt dan zelf kiezen om biologisch en organisch te kweken, om gebruik te maken van ongediertebestrijding met natuurlijke vijanden en om de tijd te nemen voor de juiste curing van het produkt. Een garantie die je niet hebt bij cannabis van bijvoorbeeld de 06-dealer.

Growshops bieden produkten aan voor het groeien van planten. En dus ook voor cannabisplanten. Er zijn veel produkten te koop die gebruikt kunnen worden voor de kweek van lekkere bloemen (of vruchtjes volgens sommige wetenschappers).

Wat kost dat dan?

Voor elk wat wils: afhankelijk van hoeveel je wilt uitgeven aan je hobby, ben je veel of weinig kwijt aan de opbouw en inrichting van je kweekruimte. Je kunt kiezen voor een kweektent of zelf een ruimte maken. In het verleden werden bijna alleen hoge druk natrium lampen (HPS) gekozen als verlichting.

de opbrengst van de oogst zal altijd hoger zijn dan dat je kwijt bent bij de coffeeshop of thuisdealer

Tegenwoordig is er meer keuze. CMH (ceramic metal halide) heeft een lager stroomverbruik, meer lumen per Watt, versnelt de vruchtvorming met een week en levert meer kristalvorming. LED-verlichting wordt steeds vaker gebruikt; in aanschaf een hogere investering maar op de lange duur niet slecht: niet alleen gaat ie langer mee dan een hoge druk natrium lamp, maar het resultaat mag er ook zijn: de THC kristallen zijn groter, meer cannabinoïden en dus meer terpenen. Dat resulteert in meer kleur in de vruchten.

Na de eerste investering voor tent, verlichting, ventilatie en ander toebehoren zijn terugkerende kosten onder andere de meststoffen, de elektra, koolstoffilter en uiteraard de genetica.

Maar wat je ook investeert: de opbrengst van de oogst zal altijd hoger zijn dan dat je kwijt bent bij de coffeeshop of thuisdealer.

De genetica

Een belangrijke afweging is de selectie die gemaakt moet worden voor de juiste plant die je wilt kweken.

Een belangrijke afweging is de selectie die gemaakt moet worden voor de juiste plant die je wilt kweken

De vraag die je jezelf dan moet stellen is wat je zoekt in deze hobby. Wil je eenvoudig gezegd onafhankelijk zijn en gewoon je eigen rookwaar produceren zonder speciefieke wensen, dan denk aan soorten als White Widow of Cheese.

Misschien heb je specifiekere wensen en zoek je naar een kruidig smaakprofiel, of wil je vooral limoenterpenen proeven of gaat het om een hoge olieproduktie, de opties in genetica zijn extreem groot. Zoveel soorten, zoveel zadenbanken, zoveel breeders, het is niet eenvoudig om een keuze te maken. Het is daarom niet vreemd om advies te vragen bij de growshop. Wij, Organic Earth, hebben een grote keuze in Amerikaanse genetica. Kijk eens rond in onze webshop en heb je vragen dan stel ze gerust. Door eigen ervaringen kunnen we er veel over vertellen. Niet voor niets hebben we al meerdere prijzen mogen meenemen van de HomeGrown Cup omdat de door ons gekweekte vruchten hoge ogen gooiden.

Lees hier de eerste column van Organic Earth. Luister ook naar onze podcast met Roger van Organic Earth.