Column: Terug aan het werk in een tabaksvrije coffeeshop

Een nieuwe budtender column over werken in de tabaksvrije coffeeshop door Rengenier, woordvoerder en medewerker van Koffieshop Metamorphose in Groningen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Zo, over twee dagen zitten mijn vier weken vakantie erop en zoals traditie vereist wordt het meteen lekker weer. Voor het eerst werken in een tabaksvrije coffeeshop waar geen tabak meer gerookt mag worden. Ik ben benieuwd en vind het een vrij nutteloze maatregel. Als je wilt dat mensen geen tabak roken kun je beter zorgen dat ze sowieso niet beginnen. Verbied bijvoorbeeld de verkoop van tabak aan iedereen die na 2005 geboren is en die rookwolken waaien vanzelf wel over.

Verbied bijvoorbeeld de verkoop van tabak aan iedereen die na 2005 geboren is en die rookwolken waaien vanzelf wel over

Goed, het duurt even maar het is effectiever dan twintig procent van de bevolking als sociale paria te bestempelen terwijl er ieder jaar weer hordes kinderen beginnen met roken. Ach, het is ook zwaar zo’n accijnsverslaving, daar kom je als overheid niet zomaar vanaf.

Meer blowen in de buitenlucht

Het was me al opgevallen bij het passeren van mijn werkplek dat er meer in de buitenlucht geblowd wordt, op het terras en op stoepjes van huizen in de buurt. Binnen de koffieshop zal ik dus moeten controleren of men zich aan het rookverbod houdt.

wij als coffeeshop kunnen fikse boetes tegemoet kunnen zien als er toch tabak gerookt blijkt te worden

Hoe dat moet gebeuren is ons helaas niet verteld, wél dat wij als coffeeshop fikse boetes tegemoet kunnen zien als er toch tabak gerookt blijkt te worden bij controle door de overheid. Hoe ze dat willen controleren? Nou gewoon, door aan mensen te vragen of er tabak in hun joint zit. Denk ik.

Hoezo controle?

De controlerende instanties mogen geen joints in beslag nemen om te laten onderzoeken. Ik vermoed dat dat is vanwege de kosten van zo’n procedure. Verzegeld opsturen naar een laboratorium, het onderzoek laten uitvoeren, een testrapport laten opmaken en eventueel de joint weer retourneren aan diens eigenaar mocht er onverhoopt toch geen tabak in aangetroffen worden. Ik kan me voorstellen dat dat allemaal financieel lekker optelt. Eigenlijk komt het er dus op neer dat de enige controle bestaat uit vriendelijk vragen en dan maar geloven wat men te zeggen heeft en volgens mij is dat geen controle.

De controlerende instanties mogen geen joints in beslag nemen om te laten onderzoeken

Er zijn drie basisvoorwaarden waar een wet aan moet voldoen om ingevoerd te mogen worden. De wet moet uitputtend, uitsluitend en uitvoerbaar zijn. Uitputtend wil zeggen dat de wet duidelijk moet omschrijven welke handelingen onder de wet vallen, uitsluitend duidt op het feit dat de wet eveneens duidelijk omschrijft welke handelingen NIET onder de wet vallen en uitvoerbaar. Tja, de wet moet uit te voeren zijn. We mogen buitenaardse wezens geen boetes opleggen voordat we weten dat ze überhaupt bestaan en naar welke planeet de boete gestuurd moet worden bijvoorbeeld.

Uitvoerbaarheid laat te wensen over van tabaksvrije coffeeshop

Bij ons rookbeleid heb ik sterk het idee dat de uitvoerbaarheid te wensen overlaat en de truc die onze overheid toepast is de controlefunctie opdringen aan de horeca om bij tekortkoming straf uit te delen. Misschien in de hoop dat wij wél een manier verzinnen om dit te kunnen controleren. Uiteindelijk is de situatie echter dusdanig dat de controle of men binnen de horecagelegenheid controleert even onmogelijk is als het controleren van een goedgemutste wietroker. Als iedere aanwezige in de zaak verklaart dat er geen tabak in zijn of haar joint zit, zowel aan de medewerkers als aan de controleurs van de NVWA, is er geen vuiltje aan de lucht volgens mij.

Als iedere aanwezige in de zaak verklaart dat er geen tabak in zijn of haar joint zit (…) is er geen vuiltje aan de lucht volgens mij

Dus in de, volledig hypothetische, situatie dat de een of andere onverlaat toch een joint draait met tabak daarin en niemand heeft het gezien, dan is het niet gebeurt. Als die persoon vervolgens met die joint de zaak verlaat en hij of zij zou op straat aangesproken worden op ‘vermeend’ drugsgebruik in het openbaar, zit er natuurlijk alleen tabak in. Want ik ga er voor het gemak maar van uit dat diezelfde joint buiten de tabaksvrije coffeeshop ook niet in beslag genomen mag worden met als reden dat er softdrugs in zou kunnen zitten. Ik ben nog niet eens terug op mijn werk, maar dankzij deze regelgeving, heb ik er nu al tabak van.

Deze budtender column over werken in de tabaksvrije coffeeshop werd geschreven door Rengenier, woordvoerder en medewerker van Koffieshop Metamorphose in Groningen. Lees ook zijn vorige column.