Commissie Justitie en Veiligheid 5 juli bijeen voor voortgang wietproef

De Tweede Kamer commissie Justitie en Veiligheid wordt op 5 juli bijgepraat over de voortgang van het wietexperiment.

0
commissievergadering justitie en veiligheid 12 mei wietexperiment coffeeshops
Een eerdere commissievergadering, van Justitie en Veiligheid. Foto via @vocnederland op Twitter.
- Advertentie -

De vaste Tweede Kamer commissie Justitie en Veiligheid heeft een uitnodiging gekregen voor een technische briefing ingaande het experiment gesloten coffeeshopketen op 5 juli bij te wonen.

Tweede Kamer commissie Justitie en Veiligheid wordt op 5 juli bijgepraat over de voortgang van het wietexperiment

Tijdens de vergadering, met als onderwerp ‘Onderzoek experiment gesloten coffeeshopketen’, zal de brief van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers van 30 maart 2022 (Voortgang experiment gesloten coffeeshopketen – 24077-489) besproken worden.

In die kamerbrief van de ministers Kuipers (D66) van Volksgezondheid en Yesilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid werd bevestigd wat ingewijden al lang wisten: de eerste legale wiet uit het wietexperiment zul je niet in 2022 kunnen kopen in de coffeeshops van de tien gemeenten, maar waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal van 2023. En ingewijden weten dat ook die data hoogstwaarschijnlijk onhaalbaar is en eind 2023 of begin 2024 realistischer is.

Wel schreven ze in de brief dat er wel al kan worden gestart voordat álle telers zijn gereed.

Een van de redenen dat de wietproef vertraagt, is dat de banken ook niet meewerken schreven ze in de desbetreffende brief. Ook werd in de brief gerept over de extra grote stad die is aangekondigd in het regeerakkoord. Alleen die is nog steeds niet bevestigd. In de brief lieten de ministers weten nog steeds in gesprek te zijn met de ‘G4’: Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

De commissievergaderingen zijn overigens doorgaans via de website van de Tweede Kamer te volgen. In welke zaal precies de vergadering plaats gaat vinden, is op moment van schrijven nog niet bekend.