Costa Rica legaliseert alsnog medicinale cannabis, zonder thuisteelt

Wetgeving was aanvankelijk eerder goedgekeurd door de politici, maar de president ging niet akkoord met het toestaan van thuisteelt.

0
costa rica president veto medicinale cannabis
- Advertentie -

Begin vorige maand berichtten we nog dat de president van Costa Rica zijn veto had uitgesproken over de legalisering medicinale cannabis. Wetgeving was aanvankelijk goedgekeurd door de politici, maar de president ging niet akkoord met het toestaan van thuisteelt. Afgelopen woensdag is de wetgeving alsnog ondertekend, bericht de Associated Press.

Costa Rica legaliseert alsnog medicinale cannabis en industriële hennep, recreatief gebruik mogelijk later dit jaar onder nieuwe president

Met het ondertekenen van de wetgeving is overigens ook industriële hennep gelegaliseerd. Cannabis voor recreatief gebruik is vooralsnog niet goedgekeurd, maar Leafly bericht dat ook dat een kwestie van tijd is. De zittende president zal later dit jaar vervangen worden. De beide mogelijke opvolgers zijn wel voorstander van de legalisering van recreatieve cannabis. Wetgeving om dat mogelijk te maken ligt al klaar in het Congres van Costa Rica te wachten.

In het kort, met dank aan Leafly, staat de ondertekende wetgeving het volgende toe:

 • De wet heeft betrekking op de teelt, oogst, verwerking, opslag en transport van medicinale cannabis en hennep. De minister van Landbouw gaat de hennepmarkt reguleren.
 • De minister van Volksgezondheid gaat de markt voor medicinale cannabis reguleren.
  Costa Ricanen die toegang tot medicinale cannabis willen, hebben een vergunning nodig.
 • Richtlijnen voor het aanvragen zullen in mei 2022 beschikbaar zijn.
 • Degenen die medicinale cannabis kweken, moeten zich registreren bij de juiste nationale gezondheidsinstellingen. Ze moeten ook voldoen aan willekeurige en routinematige inspecties door het Costa Rica Drug Institute (ICD).
 • Alle hennepcomponenten zijn legaal voor voedsel en industriële doeleinden.
  Hennepproducten moeten testen op minder dan 1% THC.
 • De nieuwe wet regelt geen enkele regeling voor toeristen met een medische vergunning uit hun thuisland. Meer details zouden in mei beschikbaar kunnen zijn.
 • Traceersystemen zullen geleidelijk worden geïmplementeerd om producten door de hele productieketen te volgen, van zaad tot verkoop.
 • Thuisteelt zal niet worden toegestaan, mede dankzij het veto van president Alvarado in januari. Alvarado vreesde misbruik en illegale ondernemingen. Alvorens te ondertekenen, stond de president erop dat alle medicinale cannabis in een professioneel laboratorium wordt gekweekt en door een arts wordt voorgeschreven.
 • Telers zonder vergunning kunnen zes tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen wegens illegale teelt of verkoop van de plant.
 • Belastingheffingen die worden geïnd door het ministerie van Landbouw en Veeteelt en het ministerie van Volksgezondheid zullen volledig worden geherinvesteerd in nationale instanties, wetshandhaving en toezicht op de naleving.
 • De licentievergoedingen zijn evenredig aan de omvang en de aard van het bedrijf.
  Vergunningen voor onderzoeksactiviteiten zullen beschikbaar zijn via het ministerie van
 • Volksgezondheid, met toegang en voorwaarden die worden bepaald door de aard van het onderzoek.
 • Teelt- en bedrijfsvergunningen zijn zes jaar geldig, maar kunnen na een herzieningsperiode worden verlengd.
 • Slechts één vergunning voor teelt en één vergunning voor bedrijven per inwoner.

De volledige wetgeving kan je ook via deze PDF lezen.