President Costa Rica spreekt veto uit over legalisering medicinale cannabis

De president van Costa Rica steunt het gebruik van medicinale cannabis, maar sprak toch een veto uit. Zo wil hij thuisteelt uit het wetsvoorstel voordat hij zijn handtekening zet.

0
costa rica president veto medicinale cannabis
- Advertentie -

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar eind vorige week werd het vermoeden bevestigd: de president van Costa Rica heeft zijn veto recht gebruikt om de legalisering van medicinale cannabis tegen te gaan.

Update, 7 maart: Costa Rica legaliseert alsnog medicinale cannabis, zonder thuisteelt

President Costa Rica steunt medicinale cannabis, maar spreekt toch veto uit

In zijn uitleg verwijst hij naar gezondheids- en veiligheidsredenen, en verzocht hij om wijzigingen aan het wetsvoorstel dat vorig jaar door het Congres werd goedgekeurd. Het Congres van Costa Rica had namelijk in oktober de productie en verwerking van cannabis voor medicinale doeleinden goedgekeurd.

Op Twitter zei Alvarado dat hij het medicinaal gebruik van cannabis steunde, maar de wetgeving moest worden gewijzigd om de individuele teelt en consumptie te beperken.

“Ik vertrouw erop dat ze worden geaccepteerd en dat de wet snel van kracht wordt”, zei Alvarado, wiens ambtstermijn in mei afloopt.

Geen medicinale cannabis thuisteelt, wel industriële hennep

Zo wil de president de thuisteelt van medicinale cannabis geschrapt zien worden, maar het gedeelte in de wetgeving over de legalisering van industriële hennep blijft wel overeind zoals het in de wet voorgestelde wet stond.

De gang van zaken is overigens een goed voorbeeld waarom legalisering pas echt kan worden beklonken als de handtekening is gezet van de (minister-) president.