Cannabisindustrie in Canada voegde al $43.5 miljard toe aan BBP

De cannabisindustrie in Canada heeft al $43.5 miljard toegevoegd aan het BBP, 151.000 banen en $ 15,1 miljard aan Canadese belastinginkomsten.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

Eerder deze week publiceerde Deloitte Canada een analyse van de cannabisindustrie in Canada, waaruit bleek dat de industrie al $43.5 miljard (in Canadese dollars, ongeveer 30 miljard euro) heeft toegevoegd aan het bruto binnenlands product (BBP).

$43.5 miljard toegevoegd aan het BBP, 151.000 banen en $ 15,1 miljard aan Canadese belastinginkomsten

De analyse (klik hier voor PDF) werd opgesteld in samenwerking met de Ontario Cannabis Store, de online cannabiswinkel in beheer van de overheid en monopolist op het gebied van online cannabis verkopen in Ontario. Daaruit blijkt dat voor elke dollar aan inkomsten of kapitaaluitgaven de industrie ongeveer $ 1,09 toevoegt aan het BBP van Canada en $ 1,02 aan die van Ontario door legale aankopen.

“In drie jaar tijd heeft de Canadese cannabissector voet aan de grond gekregen en is uitgegroeid tot een bloeiende nieuwe bron van economische groei, waarbij tienduizenden banen in gemeenschappen in het hele land zijn gecreëerd en ondersteund”, aldus het rapport. “Naarmate de sector groeit en volwassen wordt en het rendement van zijn aanzienlijke kapitaalinvesteringen tot nu toe realiseert, mogen we verwachten dat deze een steeds sterkere en positievere impact zal hebben op de nationale en provinciale economieën.”

Uit het rapport bleek verder dat de industrie verantwoordelijk is voor 151.000 banen en zei dat voor elke miljoen dollar aan inkomsten of kapitaaluitgaven de cannabissector elk ongeveer vier banen in stand houdt in Canada en Ontario.

Update, 23 februari:

Het onderzoek schat ook dat de industrie $ 15,1 miljard aan Canadese belastinginkomsten en $ 3 miljard alleen voor de provincie Ontario heeft gegenereerd.

Consumentenaankopen alleen al genereerden $ 2,9 miljard aan omzet en accijnzen.

Meerderheid cannabis consumenten Canada koopt in op de legale markt

Inmiddels zijn er daarnaast 813 cannabis producenten in Canada met een vergunning en meer dan twee keer zo veel cannabiswinkels in Canada (1000+, al in 2020) dan dat we in Nederland coffeeshops hebben (565). Een meerderheid van de consumenten koopt zijn wiet dan ook in Canada op de legale markt. Er werd dan ook voor 1,5 miljard euro verkocht aan legale cannabis in Canada in eerste helft 2021. De grootste angsten van tegenstanders van cannabis legalisering in Canada zijn dan ook niet uitgekomen.