Curaçao wacht al jaren op antwoorden kabinet over medicinale cannabis

Het wetsvoorstel werd voor het laatst besproken in april 2021.

0
Curaçao
- Advertentie -

Curaçao wacht nog steeds op antwoorden van het kabinet over het legaliseren van medicinale cannabis. De oppositiepartijen MAN en KEM vinden het hoog tijd dat er duidelijkheid komt, omdat de productie van medicinale cannabis Curaçao volgens hen een economische boost kan geven en veel banen kan opleveren. Het idee om medicinale cannabis te legaliseren, werd in 2018 door oud-minister Suzy Camelia-Römer (PIN) naar voren gebracht.

Momenteel onvoldoende steun voor wetsvoorstel om medicinale cannabis te legaliseren in Curaçao

Al twee jaar wacht het Curaçaose parlement op antwoorden op vragen die zijn gesteld als voorbereiding op het debat. Sinds de regeringswisseling in 2021 kan het wetsvoorstel niet verder worden behandeld. Het idee is om medicinale wiet naar de rest van de wereld te exporteren. Volgens Camelia-Römer is Curaçao klimatologisch geschikt voor de productie van medicinale cannabis.

Er lijkt momenteel onvoldoende steun te zijn voor het wetsvoorstel, blijkt echter uit een rondvraag van Caribisch Netwerk. Alleen MAN, PAR en KEM zijn nu uitgesproken voorstanders. Binnen de grootste partij MFK is een discussie gaande, terwijl coalitiepartner PNP verdeeld lijkt en officieel nog geen standpunt heeft ingenomen. TPK pleit voor meer onderzoek om te checken of er daadwerkelijk economische voordelen zijn.

KEM-Statenlid Michelangelo Martines roept de GMN-minister Silvania op om de vragen van het parlement te beantwoorden, zodat het proces kan worden afgerond. Ook MAN-Statenlid Giselle McWilliam hoopt dat er nu eindelijk antwoord komt.

Gezondheidsvoordelen van cannabis-producten werden in 2018 al benadrukt door oud-minister Camelia-Römer en de voormalige inspecteur-generaal Jan Huurman.

Het wetsvoorstel werd voor het laatst besproken in april 2021. Het is afwachten of het kabinet op korte termijn de vragen van het parlement zal beantwoorden en of er voldoende steun zal zijn voor het wetsvoorstel om medicinale cannabis te legaliseren en te produceren in Curaçao.