Duitse gezondheidsminister presenteert morgen cannabis legalisatie plannen

Daarmee lost Lauterbach een belofte in van voor Pasen dat hij ‘unmittelbar nach Ostern’ (onverwijld na Pasen) het wetsontwerp zal presenteren.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Morgen, woensdag 12 april, zal om 11.30 de Duitse minister van volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) een persconferentie geven waarin hij de plannen presenteert voor de legalisatie van cannabis in Duitsland zoals eerder aangekondigd in het regeerakkoord van de stoplichtcoalitie.

Update, 16 augustus 2023: Duitse kabinet akkoord met wetsvoorstel om cannabis te legaliseren

Update, 12 aprilDuitse cannabis plannen gepresenteerd: thuisteelt, clubs en experimenten

Dat werd eerder vandaag bekend, nadat de Hanfverband bovenstaande Tweet plaatste met een link naar de agenda van de federale persconferenties.

Daarmee lost Lauterbach een belofte in van net voor Pasen dat hij ‘unmittelbar nach Ostern’ (onverwijld na Pasen) het wetsontwerp zal presenteren.

Mogelijk is het echter toch niet een directe, volledige legalisatie en regulering van de cannabismarkt.

Zo maakte namelijk de Sociaal Democratische Partij (de partij van Lauterbach) op 27 maart 2023 een belangrijk besluit kenbaar (PDF). Genoemd worden experimenten (Modellprojekte), decriminalisering en thuisteelt op korte termijn mogelijk maken. Deze maatregelen helpen het beschermen van de jeugd, het ontwrichten van illegale handel en maakt meer onderzoek naar consumptie mogelijk.

Wat het precies gaat worden, gaan we dus morgenvroeg leren om 11.30.

Update, 20.52: Het bezit van maximaal 25 gram cannabis en de teelt van drie planten voor persoonlijk gebruik zullen legaal worden in Duitsland als deze berichtgeving klopt. Zogenaamde Cannabis Social Clubs worden gelegaliseerd. Om ervoor te zorgen dat de EU de Duitse legalisatie goedkeurt, is er geen algemene vrije handel van cannabis. Integendeel, de distributie in winkels met vergunning is alleen gepland in regionale modelprojecten, die beperkt zijn tot vijf jaar.

“Desgevraagd zeiden coalitiebronnen dat de informatie ‘grotendeels correct’ was.”

Uiteraard zullen we op deze website berichten over de aangekondigde plannen.

Update, 17:13: Lauterbach laat zelf van zich horen op Twitter.

“Zo zal het zijn! Met Cem Özdemir (minister van Voedselvoorziening en Landbouw) komen er morgen nieuwe pijlers, de legalisering van cannabis: die komt eraan,” in reactie op een tweet van jusite Carmen Wegge (SDP).