Gemeenteraad Noordoostpolder stemt in met onderzoek komst coffeeshop

De gemeente Noordoostpolder gaat onderzoeken of de komst van een coffeeshop mogelijk is. Voor het einde van 2023 moet er duidelijkheid zijn.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De gemeente Noordoostpolder gaat onderzoeken of de komst van een coffeeshop mogelijk is in de polder. De gemeenteraad heeft ingestemd met de startnotitie over dit onderwerp, op één partij na: ChristenUnie-SGP. De partij streeft naar een drugsvrije samenleving en vindt dat een coffeeshop daar niet bij past.

Verkennend onderzoek

De gemeenteraad heeft besloten om een verkennend onderzoek uit te voeren naar de mogelijke komst van een coffeeshop.

Het onderzoek moet ook de negatieve effecten van een coffeeshop in beeld brengen. Dit werd toegevoegd als amendement van de fracties van ChristenUnie-SGP en CDA.

De andere partijen zijn enthousiast over de startnotitie en vinden het onderzoek een goede manier om grip te krijgen op de drugsproblematiek.

Teleurstelling bij ChristenUnie-SGP

Fractievoorzitter Anjo Simonse van ChristenUnie-SGP noemt de uitkomst van het debat teleurstellend.

Hij wilde de gemeenteraad met amendementen op andere gedachten brengen, maar dit leverde weinig op. Simonse vindt dat de startnotitie te veel uitgaat van een zekere komst van een coffeeshop. Hij vindt het belangrijk dat uit het onderzoek blijkt of een coffeeshop wenselijk is.

Simonse vreest dat een coffeeshop bijdraagt aan een groter aantal verslaafden. Ook denkt hij dat jongeren helemaal niet zitten te wachten op een voorziening.

Andere partijen enthousiast

De andere partijen zijn juist enthousiast over de startnotitie.

Henk van der Linde van de PvdA denkt bijvoorbeeld dat een coffeeshop zorgt voor meer grip op de drugsproblematiek.

Hylke Hekkenberg van GroenLinks stelt dat een coffeeshop juist veel overlast gaat voorkomen.

Volgens Wim van Wegen van D66 is het onderzoek een goede manier om grip te krijgen op de drugsproblematiek.

Onderzoek moet keuze bieden

Het CDA had graag een andere insteek van het onderzoek gezien.

Zij willen op grond van het onderzoek de keuze maken of zij voor of tegen een coffeeshop zijn, zodat zij die keuze aan hun achterban kunnen verantwoorden.

Ook zouden zij graag willen onderzoeken of cannabis op een andere manier kunnen worden verstrekt. Volgens wethouder Van Steen is dat wettelijk echter niet mogelijk.

Coalitieakkoord

De partijen in het college spraken in het coalitieakkoord al af dat er een onderzoek moet komen. VVD en ONS stemden daarom voor de startnotitie. De uitkomst van het onderzoek zal uiteindelijk bepalen of er een coffeeshop in Noordoostpolder komt. Voor het einde van 2023 zou er duidelijkheid moeten zijn.

Cannabis Industrie Awards 2023