D66, Leefbaar Almere en GroenLinks willen meer coffeeshops in Almere

De partijen benadrukken het belang van coffeeshops bij het verminderen van gezondheidsrisico's en straathandel.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Drie politieke partijen in Almere, D66, Leefbaar Almere en GroenLinks, hebben het college verschillende vragen gesteld (PDF) voor de uitbreiding van het aantal coffeeshops in de stad. Ze richten zich op de mogelijkheid van nieuwe coffeeshops in Almere Buiten en Almere Poort, evenals een heropening van de Grote Markt-coffeeshop.

Coffeeshops als hulpmiddel bij het tegengaan van gezondheidsrisico’s

Deze partijen benadrukken het cruciale belang van coffeeshops in het verminderen van gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met cannabisgebruik.

Ze geloven dat coffeeshops een rol spelen in preventie en voorlichting, waardoor ze een veiligere optie bieden voor consumenten.

De vragen die ze hebben gesteld zijn (PDF):

  1. Wat vindt het college van het lage aantal coffeeshops dat in Almere open is ten opzichte van het aantal inwoners van de stad?
  2. Wanneer gaat de coffeeshop op de Grote Markt weer open? Als deze niet meer opengaat: wanneer komt deze vergunning vrij voor een andere coffeeshop?
  3. Wat is de status van de vergunningverlening voor de coffeeshop in Almere Buiten en wanneer kunnen we hieromtrent een voorstel naar de raad verwachten?
  4. Wanneer wordt het coffeeshopbeleid aangepast zodat er een coffeeshop in Almere Poort kan komen zoals is afgesproken in het coalitieakkoord?

Op dit moment zijn er maar twee coffeeshops open in Almere.

D66’s inzet voor extra coffeeshopruimte in Almere Poort

D66 maakt zich zorgen over het beperkte aantal coffeeshops in de stad.

Ze wijzen op het feit dat mensen die cannabis kopen in coffeeshops minder snel geneigd zijn om over te stappen op harddrugs in vergelijking met mensen die hun cannabis kopen bij illegale straatdealers.

Om deze reden heeft D66 zich sterk gemaakt voor de creatie van ruimte voor een extra coffeeshop in Almere Poort, maar tot op heden is er nog geen tastbare vooruitgang geboekt in deze kwestie.

Almere is overigens een van de tien (plus stadsdeel Amsterdam-Oost) gemeenten dat deelneemt aan het Experiment gesloten coffeeshopketen.