Decriminalisering van cannabis kan Australië 850 miljoen per jaar besparen

Het strafbaar stellen van mensen die cannabis gebruiken kost de Australische belastingbetaler $ 1,7 miljard per jaar aan wetshandhavingskosten.

0
GW Pharmaceuticals Epidolex goedkeuring Australië
- Advertentie -

Een Australische volksgezondheid onderzoeksorganisatie, het Penington Institute, maakte eerder deze maand bekend dat met de decriminalisering van cannabis de belastingbetaler naar verwachting elk jaar ongeveer $ 850 miljoen zal besparen.

Met meer dan 90% aan cannabis gerelateerde aanklachten sinds 2010 voor persoonlijk gebruik of bezitsdelicten, ontdekte het Cannabis in Australia 2022-rapport dat het strafbaar stellen van mensen die cannabis gebruiken de Australische belastingbetaler $ 1,7 miljard per jaar aan wetshandhavingskosten kost.

Volgens het rapport zijn sinds 2010 in Australië 702.866 mensen gearresteerd voor cannabisgerelateerde misdrijven, waarvan negen op de tien voor persoonlijk gebruik of bezit.

In zijn voorwoord bij het rapport zei John Ryan, de CEO van het Penington Institute, dat hoewel cannabis negatieve gevolgen kan hebben, waaronder een risico op afhankelijkheid voor sommige mensen, het over het algemeen een laag schadelijk profiel had.

“De aangetoonde schade en enorme financiële last die samenhangen met de simplistische verbodsbenadering van Australië is veel schadelijker dan de stof zelf”, zei hij.

Volgens de bevindingen van de nationale enquête onder huishoudens over drugsstrategieën, voor het laatst uitgevoerd in 2019, zeiden meer mensen dat ze de legalisering van cannabis steunden dan ertegen waren: 41% vergeleken met 37%. Bijna 78% van de deelnemers was het ermee eens dat het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik geen strafbaar feit mag zijn.

In september zouden De Groenen een cannabis legalisatie wetsvoorstel gaan indienen, maar sindsdien hebben we er niets meer van gehoord.