Groenen Australië introduceren deze week cannabis legalisatie voorstel

Australiërs zouden wel eens tegen het einde van 2023 legaal cannabis kunnen gebruiken als het voorstel van de Groenen door het federale parlement wordt aangenomen deze week.

0
GW Pharmaceuticals Epidolex goedkeuring Australië
- Advertentie -

De Australian Greens, ook wel bekend als The Greens, gaan deze week een cannabis legalisatie wetsvoorstel indienen waardoor Australiërs tegen het einde van 2023 legaal cannabis zouden kunnen roken als het voorstel door het federale parlement wordt aangenomen.

De Groenen zeggen dat er een grondwettelijke basis is om dit jaar wetgeving in te voeren die de regulering en verkoop van cannabis mogelijk maakt en zullen deze week hun wetsvoorstel indienen in het parlement.

Update, 28 september:

Gaat Australië door maas in de wet cannabis legaliseren?

Een 22-jarige Hooggerechtshof-zaak over graanoctrooien staat centraal in het verhaal van de Groenen om cannabis landelijk te legaliseren, waarbij de partij beweert dat het een manier heeft om de strafrechtelijke wetten van de staten te omzeilen.

De Groenen-senator en de woordvoerder van justitie van de partij, David Shoebridge – die in zijn eerste toespraak voor het parlement zei dat hij cannabis zou legaliseren – zei dat experts en overheidsonderzoeken bleven wijzen op het mislukken van de oorlog tegen drugs, “en hoe hardhandig politiewerk en het strafrechtelijk systeem schade veroorzaakt, zonder het probleem op te lossen”.

“(…)tijd voor de federale overheid om verstandige drugswetten te handhaven”

“Als deelstaatregeringen gevangen zitten in wet- en ordeagenda’s en de politiebudgetten eindeloos verhogen, ondanks al het beste bewijs, is het tijd voor de federale overheid om verstandige drugswetten te handhaven”, zei Shoebridge.

De Groenen hebben advies ingewonnen bij de constitutionele deskundige, de decaan van de Australische Katholieke Universiteit, Patrick Keyzer, die zei dat de zaak Grain Pool van WA v Commonwealth uit 2000 het vermogen van de federale overheid om kwekersrechten te reguleren bevestigde.

Keyzer zei dat het Gemenebest cannabissoorten als plantenvariëteiten zou kunnen reguleren en ze zou kunnen opnemen in een schema waarover de regering exclusieve controle had.

“Het antwoord is in zekere zin mensen in het gezicht staren, omdat iedereen die de afgelopen twee jaar zijn huisarts heeft bezocht, zich bewust zou zijn van het feit dat ze CBD-olie voor allerlei dingen kunnen voorschrijven (…) dus de Therapeutic Goods Administration heeft duidelijk een schema waarin ze fabrikanten toestaan om goederen te registreren,” zei Keyzer.

“Je zou tegen de fabrikanten van cannabisvariëteiten kunnen zeggen, registreer je cannabissoorten in het Australische cannabisregister en dan kun je een licentiesysteem hebben voor verkoop, net als voor alcohol, maar het Gemenebest zou het kunnen uitvoeren, en je zou het kunnen belasten.”

Het wetsvoorstel zou de juiste wettelijke sancties voor onwettige verkoop omvatten, belastingmaatregelen creëren en de betrokkenheid van de alcohol- en tabaksindustrie beperken.

Eerder publiceerden we al een analyse van de Australische medicinale cannabismarkt