Deense Justitieminister wil Pusher Street in Christiania binnen zes maanden sluiten

De Deense Justitieminister wil Pusher Street in Christiania, een wijk van Kopenhagen, binnen zes maanden gesloten hebben.

0
denemarken
- Advertentie -

In Kopenhagen’s Christiania zal de Pusher Street, waar illegale verkoop van cannabis plaatsvindt, dit jaar permanent gesloten worden, zo verklaarde Deense justitieminister Peter Hummelgaard op dinsdag. Het is de eerste keer dat Hummelgaard zo dichtbij komt om een specifieke sluitingsdatum aan te kondigen.

Concrete stappen naar sluiting Pusher Street

Hummelgaard vertelde aan lokale media TV2 Kosmopol dat de permanente sluiting van de markt dit jaar zal worden doorgevoerd door de autoriteiten. “Ik durf nu geen specifieke datum te beloven, maar gedurende de komende zes maanden zal dit plan volledig van kracht worden. Dat betekent dat Pusher Street dit jaar gesloten zal worden,” aldus Hummelgaard.

“(…)gedurende de komende zes maanden zal dit plan volledig van kracht worden(…)”

De inspanningen om de markt te stoppen vinden plaats in samenwerking met de gemeente Kopenhagen en de bewoners van Christiania, een enclave binnen de Deense hoofdstad bekend om zijn alternatieve levensstijl. Te midden van een recente actie van de politie tegen de markt hebben de bewoners van Christiania gezegd dat ze iets anders op de locatie willen zien om de terugkeer van de marktkramen te voorkomen.

De markt is onder controle gekomen van georganiseerde misdaad en is in verband gebracht met verschillende gewelddadige incidenten in de afgelopen jaren. “We zijn het erover eens dat we iets anders op die plek moeten zetten. Maar het is moeilijk om een superrealistisch plan te maken als we nog niet weten waar we mee te maken hebben,” zei Christiania-bewoner en woordvoerder Hulda Mader vorige week.

Tijdens een recente bijeenkomst van bewoners is besproken hoe Pusher Street en het omliggende gebied eruit zullen zien wanneer de markt permanent gesloten is, meldt persbureau Ritzau. “We wachten op steun van de autoriteiten op het gebied van financiering en veiligheid,” aldus Mader.

Toekomstplannen na sluiting Pusher Street

Hummelgaard ging niet in op details over hoe Pusher Street permanent gesloten kan worden, maar zei dat het een verhoogde politieaanwezigheid op de locatie vereist. Renovatiewerkzaamheden in het gebied zijn gepland om te beginnen in april, nadat bewoners recent hebben gestemd voor regeneratiewerken. Het plan omvat een cultureel en bouwfestival dat op de straat zal plaatsvinden, volgens TV2 Kosmopol.