Sluiting Pusher Street: Christiania en Kopenhagen maken gezamenlijke beslissing

Het einde van een tijdperk: Pusher Street in Christiania (Kopenhagen, Denemarken) gaat binnenkort voorgoed dicht.

0
denemarken
- Advertentie -

Pusher Street, de bekendste straat van Christiania, zal binnenkort gesloten worden. Voor decennia lang werden hier openlijk cannabis verkocht aan het publiek. Hoewel de overheid lange tijd vrij tolerant was, begon het ongeveer tien jaar geleden strenger op te treden. Sindsdien zijn er meer arrestaties van drugsdealers en worden cannabis kopers vaak geconfronteerd met politieaandacht wanneer ze het vrijstaat verlaten.

Minister Denemarken en burgemeester Kopenhagen bereiken overeenkomst om Pusher Street te sluiten

Ondertussen heeft de lokale gemeente haar eigen strijd gevoerd. Burgemeester Sophie Hæstop Andersen beweert dat het decriminaliseren van de verkoop van cannabis veel drugsdealers het leven zuur zou maken en zou leiden tot een daling van de criminaliteit.

Afgelopen maandag kwamen echter zowel de minister van Justitie, Peter Hummelgaard, als burgemeester Andersen tot een overeenkomst met de politie van Kopenhagen en vertegenwoordigers van Christiania, waaronder hun advocaat Knud Foldschack, om Pusher Street te sluiten, meldt Politiken.

Toenemende dreiging en geweld: actie is noodzakelijk volgens de minister van Justitie

Hummelgaard verklaarde aan de krant dat de tijd voor actie is aangebroken. Een gevaarlijke mix van verschillende bendes heeft controle over de kraampjes in de straat, en het sluiten ervan is geen taak die de bewoners van Christiania veilig kunnen volbrengen zonder hulp van de politie.

“De situatie is nu zodanig uit de hand gelopen, en helaas zijn er verschillende gevallen van aanhoudend geweld geweest. Wanneer de burgemeester serieuze discussies vraagt over wat we kunnen doen, is het in mijn en de belangen van de regering om het te ondersteunen”, legde hij uit.

Andersen was het eens dat de inwoners van Christiania het niet alleen kunnen doen: “Christiania heeft de sleutel tot verandering in handen, en we vinden dat ze klaar zijn om erover te praten. Maar ze kunnen het niet alleen.”

Het transformeren van Pusher Street: plannen voor een nieuwe culturele zone

Volgens Andersen moet er iets anders komen ter vervanging van Pusher Street. “Daarom heb ik maandag een vergadering belegd om te bespreken hoe we een alomvattend plan kunnen maken zodat we Pusher Street op de lange termijn kunnen sluiten. Vandaag zijn we overeengekomen om een plan op te stellen dat Pusher Street op korte en lange termijn kan transformeren naar iets nieuws”, aldus de burgemeester.

Een van de voorstellen is een driejarig plan dat door de bewoners van Christiania is ingediend om het te vervangen door een cultureel gebied dat voornamelijk gericht is op theater en straatkunst, met daarnaast vijf nieuwe speelplaatsen voor kinderen.

Voortbouwend op deze ontwikkelingen, zal Pusher Street binnenkort zijn deuren sluiten en plaatsmaken voor een nieuwe bestemming die bijdraagt aan de culturele en sociale groei van het gebied.

Denemarken toch vrij progressief geacht

Denemarken is over het algemeen vrij progressief op het gebied van cannabis.

Medicinale cannabis is er al een tijdje legaal en Bedrocan is er bezig met een productiefaciliteit op te bouwen.

Ook is er een discussie gaande over de legalisatie van cannabis.