Volgens bronnen binnen de regering zal naar verwachting medio augustus een ontwerp van de cannabiswet aan het kabinet worden voorgelegd. Dit is een strak tijdschema, aangezien de Sociaal-Democratische Partij (SPD) aandringt op snelheid bij het proces.
Update, 16 augustus 2023: Duitse kabinet akkoord met wetsvoorstel om cannabis te legaliseren
“Naar verwachting zal het wetsvoorstel uiterlijk na de zomerperiode aan ons in het parlement worden voorgelegd”
“Naar verwachting zal het wetsvoorstel uiterlijk na de zomerperiode aan ons in het parlement worden voorgelegd”, aldus Katja Mast, parlementair leider van de SPD-fractie in de Bondsdag. Momenteel wordt het wetsvoorstel afgestemd tussen de verschillende ministeries. De basisprincipes die in april zijn gepresenteerd door minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) en minister van Landbouw Cem Özdemir (Groenen) vormen volgens Mast “een zeer goede basis”.
De laatste vergaderdag van de Bondsdag vóór het zomerreces is vrijdag 7 juli. Daarna zijn er ongeveer twee maanden lang geen vergaderingen gepland. Dit jaar staat maandag 4 september gepland als de eerste vergaderdag na het zomerreces.
Gewijzigde doelen van de coalitie na onverenigbaarheid met EU-regels
Aanvankelijk had de stoplichtcoalitie een cannabiswet voor ogen die een revolutie teweeg zou brengen in de Duitse drugswetgeving. Vorig najaar kondigde Lauterbach nog een verregaande legalisering aan. De teelt zou gereguleerd worden in Duitsland en de verkoop zou plaatsvinden in gelicentieerde winkels.
Het werd echter al snel duidelijk dat dit niet in overeenstemming is met de regels van de Europese Unie, die lidstaten verplichten om illegale drugshandel zoals cannabis strafbaar te stellen. Het veranderen van deze regels zou veel tijd in beslag nemen.
Daarom heeft de regering nu andere doelen gesteld, zoals gepresenteerd door Lauterbach en Özdemir in april. Daarbij werd gesproken over “bescherming van onze kinderen” en “evidence-based cannabisbeleid”.
Voorgestelde veranderingen in het cannabisbeleid: kortetermijnmaatregelen en proefprojecten
Ten eerste wordt voorgesteld om cannabis op korte termijn uit de lijst van de verboden middelen te halen en het bezit van maximaal 25 gram toe te staan. Individuen mogen maximaal drie vrouwelijke planten kweken, en de teelt zou ook toegestaan zijn in zogenaamde Cannabis Social Clubs. Leden moeten minimaal 18 jaar oud zijn en het THC-gehalte moet worden beperkt.
“We verwachten het wetsvoorstel voor regionale modelprojecten in de herfst”
Ten tweede zullen commerciële teelt en de gelicentieerde verkoop van cannabis in winkels gedurende vijf jaar worden getest in modelregio’s, onder wetenschappelijk toezicht.
Er waren echter nog enkele controversiële punten. Lauterbach wil bijvoorbeeld de verkoop van edibles verbieden, maar sommige leden van de FDP en de Groenen beschouwen deze vorm van cannabisgebruik als minder schadelijk dan roken en willen daarom edibles toestaan.
Voor de modelregio’s is een tweede wetsvoorstel nodig dat door de EU moet worden beoordeeld. “We verwachten het wetsvoorstel voor regionale modelprojecten in de herfst”, aldus Mast. Men wil “een paradigma-verandering in het drugsbeleid” teweegbrengen. “Voor ons is de legalisatie van cannabis niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar vooral gebaseerd op kinder- en jeugdbescherming en gezondheidsbescherming.”