Duitse regering akkoord met verhoging limiet in verkeer, eerste lezing in Bundestag vrijdag

De Duitse regeringspartijen zijn het erover eens dat de THC-grenswaarde in het verkeer moet worden verhoogd naar 3,5 ng/ml. Vanavond is de eerste lezing in de Bundestag.

0
Duitsland Bundestag
- Advertentie -

Na de legalisatie van cannabis, hebben de Duitse regeringspartijen SPD, Groenen en FDP overeenstemming bereikt over een nieuwe THC-grenswaarde in het verkeer. De bestaande limiet van 1,0 nanogram per milliliter (ng/ml) bloedserum wordt verhoogd naar 3,5 ng/ml. Dit besluit is onderdeel van het “Zesde wetsvoorstel tot wijziging van de Wegenverkeerswet en andere verkeersrechtelijke voorschriften”, dat aanstaande vrijdag (red: eerder schreven we over donderdagavond, maar het lijkt nu vrijdag te zijn) in de Bundestag zal worden besproken.

Volgens een recente aanbeveling van een onafhankelijke expertgroep van het Federaal Ministerie voor Digitale Zaken en Transport, is deze nieuwe limiet van 3,5 ng/ml een conservatieve benadering, vergelijkbaar met een bloedalcoholgehalte van 0,2 promille. De expertgroep stelde dat dit niveau nog steeds verkeersveiligheid waarborgt.

Streng alcoholverbod voor cannabisgebruikers

Naast de nieuwe THC-grenswaarde wordt ook een streng alcoholverbod voor cannabisgebruikers ingevoerd. Dit is bedoeld om de gevaren van gecombineerde consumptie van cannabis en alcohol te beperken. Wie met meer dan 3,5 ng/ml THC in het bloed alcohol drinkt of onder invloed van alcohol rijdt, riskeert een boete tot 5.000 euro. Dit geldt als een nieuwe overtreding onder paragraaf 24a van de Wegenverkeerswet.

In Nederland leidt een combinatie van middelen, dus alcohol en cannabis, altijd tot vervolging overigens.

Deze maatregelen komen er om de verkeersveiligheid te verbeteren en de handhaving te vereenvoudigen. De wetswijziging bevat bovendien een bepaling voor jonge bestuurders onder de 21 jaar, die zowel alcohol- als cannabisgebruik achter het stuur volledig verbiedt, met een strikte THC-limiet van 1,0 ng/ml.

Medische uitzonderingen en speekseltesten

Er zijn echter uitzonderingen voor mensen die cannabis op medische basis gebruiken. Voor hen geldt de overtredingsvoorschrift niet als het THC-niveau voortkomt uit het gebruik van voorgeschreven medicatie.

Nieuw is ook het gebruik van speekseltesten als voorlopige screeningsmethode bij verkeerscontroles. Deze testen kunnen recente cannabisconsumptie opsporen, waardoor onnodige bestraffingen voor langdurig gebruik vermeden kunnen worden zeggen ze. De overheid zal de Bundesanstalt für Straßenwesen opdracht geven om de noodzakelijke gevoeligheid van deze testen vast te stellen, gebaseerd op internationale ervaringen.