Eerste lezing Duitse cannabiswet in Bundestag aanstaande vrijdag 13 oktober

Het wetsvoorstel om cannabis te legaliseren in Duitsland staat op aanstaande vrijdag 13 oktober 2023 op de agenda van de Bundestag.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

De Duitse regering is al een tijdje bezig met de legalisatie van cannabis en heeft inmiddels een een wetsvoorstel ingediend. Dit wetsvoorstel staat op aanstaande vrijdag 13 oktober 2023 op de agenda van de Bundestag.

Update 16 oktober: de eerste lezing zal plaatsvinden aanstaande woensdag 18 oktober.

Update 11 oktober: de lezing is vanwege het Israël-Palestina conflict uitgesteld tot waarschijnlijk volgende week.

De CDU/CSU-fractie heeft echter bezwaar gemaakt tegen deze legalisatieplannen en zal hun motie met de titel “Cannabislegalisatie stoppen, gezondheidsbescherming verbeteren – voorlichting, preventie en onderzoek versterken” ook ter discussie stellen tijdens het 40 minuten durende debat.

Beide voorstellen zullen vervolgens worden doorverwezen naar de leidende gezondheidscommissie voor verdere bespreking.

Eind vorige maand faalden CDU/CSU moties nog in de Bundesrat.

Dat terwijl de coalitiepartijen al hebben aangegeven het wetsvoorstel nog flink te willen uitbreiden en verbeteren, waaronder edibles toevoegen, sociale functie binnen de clubs mogelijk maken en straffen verminderen voor onder andere bezit.

Legalisatie van cannabis in Duitsland: Het wetsvoorstel

Het voorgestelde wetsvoorstel beoogt de tot nu toe illegale drug cannabis onder bepaalde voorwaarden te legaliseren voor persoonlijk gebruik.

Het voorstel behoudt de beperking van het legale bezit en gebruik van cannabis tot volwassenen. Dit zou ook het privé bezit en de teelt van cannabisplanten voor niet-commerciële gemeenschappen mogelijk maken.

De Duitse regering betoogt dat dit wetsvoorstel zal bijdragen aan verantwoordelijker gebruik van cannabis en de bescherming van de gezondheid zal verbeteren.

De Nieuwe Regelingen in Detail

Volgens het voorgestelde wetsvoorstel mogen volwassenen in de toekomst tot 25 gram cannabis voor persoonlijk gebruik bezitten en tot drie cannabisplanten privé kweken. Privé geteelde cannabisplanten moeten echter beschermd worden tegen toegang door kinderen en jongeren.

Er worden ook niet-commerciële teeltverenigingen toegestaan die cannabis aan hun leden kunnen verstrekken voor persoonlijk gebruik, met strikte voorschriften. Zo wordt bijvoorbeeld een maximale ledenlimiet van 500 personen ingesteld voor deze verenigingen, die hun woonplaats in Duitsland moeten hebben. Alleen lidmaatschap van een teeltvereniging is toegestaan. De verdeling van cannabis aan leden is beperkt tot maximaal 25 gram per dag of 50 gram per maand.

Het gebruik van cannabis wordt verboden binnen een straal van 200 meter rondom teeltverenigingen, scholen, kinderopvangfaciliteiten, speelplaatsen en openbare sportfaciliteiten.

Er geldt ook een algemeen verbod op reclame en sponsoring voor cannabisgebruik en teeltverenigingen.

De Duitse regering heeft al een voorlichtingscampagne getoond. Na vier jaar zal de impact van deze wetswijziging op de samenleving worden geëvalueerd. De voorschriften voor medicinale cannabis blijven ongewijzigd.