Duitse coalitiepartijen willen cannabiswet nog flink uitbreiden en verbeteren

De Duitse coalitiepartijen willen de cannabiswet die door het kabinet is goedgekeurd aanpassen en edibles toevoegen, sociale functie binnen de clubs mogelijk maken en straffen verminderen voor onder andere bezit.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

De recentelijk goedgekeurde cannabiswetswijziging door het Duitse kabinet kan tijdens het parlementaire proces aanzienlijk worden uitgebreid. Kirsten Kappert-Gonther, gezondheidswoordvoerster van de Groenen, heeft aangegeven dat het vermijden van de zwarte markt en het bevorderen van gezondheid essentieel zijn bij deze wetgeving.

Cannabis Social Clubs als alternatief voor zwarte markt

Kappert-Gonther pleit voor de oprichting van Cannabis Social Clubs als een strategie om volwassen consumenten weg te houden van de zwarte markt.

In deze clubs zouden ook edibles legaal verkrijgbaar moeten zijn. Ze benadrukt het belang van sociale functies van deze clubs en de voordelen van gemeenschappelijk gebruik.

Als arts stelt ze voor dat deze clubs ook niet-gerookte cannabisproducten, zoals edibles en drankjes, aanbieden om de mogelijke longschade te verminderen.

Oproep tot matiging van straffen en bezitslimieten

Verschillende politieke partijen uitten hun zorgen over de voorgestelde strafmaat en bezitslimieten.

Carmen Wegge van de SPD wil de Cannabis Social Clubs verder ontwikkelen om de focus te leggen op vermindering van bureaucratische belemmeringen en gemeenschappelijk gebruik. Ze pleit voor een meer passende bezitslimiet in de openbare ruimte.

Kristine Lütke, de drugswoordvoerster van de FDP, is van mening dat de voorgestelde straffen overdreven zijn en niet in verhouding staan tot kleine overtredingen. Ze benadrukt dat moderne cannabiswetgeving niet mag leiden tot behandeling van cannabisconsumenten als ernstige criminelen.

Lütke en Kappert-Gonther waarschuwen voor de mogelijkheid dat consumenten zich tot illegale dealers wenden als legale opties ontbreken. Beiden pleiten voor een breder scala aan producten binnen de clubs om dit te voorkomen.