Na introductie hoge THC variant wiet schiet verkoop in Uruguay omhoog

De groeiende vraag naar de Gamma-variant met hoger THC-gehalte heeft een impuls betekend voor de legale cannabisverkoop in Uruguay.

0
uruguay cannabis toerisme verkoop
- Advertentie -

Gedurende de eerste helft van 2023 is in Uruguay al evenveel cannabis verkocht in apotheken als gedurende het volledige voorgaande jaar. Het Instituut voor Regulatie en Controle van Cannabis (Ircca) schat in dat dit jaar de verkoop dubbel zo hoog zal zijn als in 2022.

Gamma-variant met hoger THC-gehalte drijft groei aan

De belangrijkste oorzaak van deze opmerkelijke groei wordt toegeschreven aan de introductie van een derde cannabisvariant, bekend als Gamma, met een verhoogd tetrahydrocannabinol (THC) gehalte. Deze variant heeft consumenten van cannabis naar de legale markt getrokken.

Het Ircca werkt daarnaast aan de ontwikkeling van een vierde cannabisvariant genaamd Épsilon, die naar verwachting medio volgend jaar op de markt zal komen. De Gamma-variant heeft een overwegend indica-dominantie, wat een ontspannend en kalmerend effect teweegbrengt. De Épsilon-variant zal vergelijkbare THC-niveaus hebben als Gamma, maar met een overwegend sativa-dominantie, wat meer gerelateerd is aan een psychoactiverend en energiek effect.

Het instituut gelooft dat deze nieuwe sativa-variant een vergelijkbare impact kan hebben op het stimuleren van de Gamma-markt en mogelijk consumenten uit andere bronnen aantrekt naar het formele systeem van cannabisverkoop via apotheken.

Uitbreiding van verkooppunten en toekomstige uitdagingen

Het Ircca heeft daarnaast gewerkt aan het aantrekken van meer apotheken als legale verkooppunten voor cannabis.

Sinds het aantreden van deze regering in 2020 zijn het aantal deelnemende apotheken gestegen van 17 naar 37.

Deze toename is te danken aan het inzicht dat legale cannabisverkoop een lucratieve en probleemloze activiteit is.

Verder werd recentelijk bekend dat sinds de start van de verkoop van cannabis via apotheken zes jaar geleden er tussen 19 juli 2017 en 19 juli 2023 maar liefst 10.693.210 gram cannabis is verkocht. Momenteel zijn er 61.509 geregistreerde gebruikers en worden cannabisproducten geproduceerd door drie bedrijven en verkocht in 37 apotheken, verspreid over 10 departementen.